Anız yakma doğal hayatı tehdit ediyor
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine bağlı köylerde, hasat sonrası yakılan anızlar büyük tehlikeler oluşturuyor.
Yetkililerin bütün uyarılarına rağmen anız yakmalar devam ediyor. İkinci ürünü ekmek için çiftçilerin hasat sonrasında oluşan anızları yakmaya başlaması birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor.
Yasak olmasına rağmen yakılan anızların zararlarını yetkililer saymakla bitiremiyor. Anız yakmanın topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürdüğünü belirten yetkililer, "Anız yakma, topraktaki organik maddeleri yok ediyor. Gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakılması sonucu çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi, organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkum edilmiş olmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül trafik kazalarına sebep olmasıdır." şeklinde uyarılarda bulundu. (Mustafa Kaynak - İLKHA)