• DOLAR 34.464
  • EURO 36.598
  • ALTIN 2915.853
  • ...
Midya`ta hasat ve harman mevsimi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Midyat çevresi köy ve mahallelerde çiftçiler mahsullerinin hasadı ve harmanına başladılar. Bahar mevsimindeki bol yağışın ürünlere yansıdığını gören çiftçilerin bu yılki verimden memnun oldukları görüldü.

Ekim'de tohumları toprağa atılan buğday, arpa, kırmızımercimek, nohut gibi ekinler orak, ekin kesme bıçağı ve biçerdöver gibi tarım aletleriyle hasat ediliyor. Elle hasadı yapılan ekinler önce tarla ortasında toplanılıyor. Ardından harman makinası patoz ile harmanlanıp saman ve ekin birbirinden ayrılıyor. Bazı ekinler ise biçerdöver ile iki işlem beraber yapılıyor.  Bu işlemde sadece ekin başakları biçiliyor ve tarlada kökü ile beraber anız denilen diğer kısım bırakılıyor. Biçerdöver ile yapılan hasatta saman kalmıyor.

Harmanlamanın ardından mahsul ambar ya da satış ofislerine götürülüyor. Tarlada kalan saman ise kış için depolanıyor. Bir kısmı ise satılıyor.

Anız yakımı yangınlara ve kazalara sebep oluyor
Çiftçiler, biçerdöver ile yapılan hasatlarda toprakta kalan anızı tarlanın temizlenmesi ve rahat sürülebilmesi için yakma yoluna gidiyor.  Yakmaların kontrol edilememesi nedeniyle ateş diğer ekinlere sıçrayabiliyor ve bazen büyük ekin yangınlarına sebep oluyor. Bu da çiftçileri zarara uğratıyor.

Özellikle Karayollarına bitişik tarlalarda yapılan anız yakmalarıyla çıkan dumanlar sürücülerin görüş mesafelerini düşürmesiyle ölümlü trafik kazalarının meydana gelmesine sebep oluyor.

Ziraat odası bilgi merkezinin uyarılarına rağmen çiftçiler anız yakmaktan vazgeçmiyor. Zira anız ve benzeri ekin atıklarının toprakta kalmasının daha faydalı olduğu, yakma ile topraktaki faydalı materyal ve parazitlerin yok edildiği gerçeği var. Buna rağmen hala anız yakımı yapılıyor.

Diğer yoldan geçen araçlardan atılan yanar vaziyetteki sigara izmaritleri nedeniyle de anız yangınları çıkabiliyor. (Süleyman Tunç - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir