• DOLAR 34.442
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2840.04
  • ...
Van Aile Hekimliğinden mesleki gelişim eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitimde müdürlük bünyesindeki Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Ulusal Görme Taraması Programı anlatıldı.

Aile Hekimliği Mesleki Gelişim Eğitimi ile ilgili bilgi veren Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda, taramanın kendini sağlıklı zanneden kişilerde fark edilmeyen bir hastalık ya da kusur için hızlı uygulanabilen test, muayene veya diğer işlemlerle muhtemel tanının konması hastalık öncesi durumların saptanması amacı taşıdığını belirtti.

Tarama programının başlatılması için; sorunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu tespit etmenin nispeten kolay olması, seyrinin bilinmesi, tedavi imkânının bulunması, maliyetinin uygun olması, uzun vadeli prensip ve kriterlerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Soğanda; birçok alanda yürütülen eğitimlere bu yıl itibariyle “Görme Taraması Programı” da eklendiğini söyledi.

“Türkiye genelinde kırma kusuru görülme oranı % 3 tür”

Görme Taraması Programında amaçlarının görmenin normal gelişimini engelleyen risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımak ve tedavi edilmesini sağlamak olduğunu belirten Soğanda, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1990 yılında yapılan sağlık taraması sonucuna göre Türkiye genelinde kırma kusuru görülme oranı % 3 tür. Çocuklarda Görme Taraması Programı Sağlık Bakanlığı Çocuk İzlem Protokollerine göre 0-3 aylık bebeklere göz muayenesi ve okul öncesi dönemde ise 36-42 aylık çocuklara Göz Taraması yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Verilen Eğitime Van Bölge Eğitim Hastanesi Göz Uzmanı Dr. Onur Gökmen, İpekyolu TSM personeli Ebe Elvan eğitimci olarak katıldı.

Programda ayrıca Acil Obstetrik Bakım konusunda katılımcılara bilgilendirme yapıldı.       (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir