• DOLAR 32.452
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.122
  • ...
Feqiyê Teyran dualarla anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'ın Bahçesaray (Müküs) ilçesinde Feqiyê Teyran`ı anma etkinliklerinin 5`si düzenlendi.

Erkinlik kapsamında ilçe merkezine gelen Van Valisi İbrahim Taşyapan ile eşi Nesibe Taşyapan, ilçenin   Kartal Mahallesi'ndeki Kartal İlkokulu'nda düzenlenen karne törenine katıldı.  Öğrencilerle bir araya gelerek sohbet eden Taşyapan çifti, öğrencilere karne hediyesi verdi.

Okul ziyaretinin ardından beraberindekilerle Feqiyê Teyran Türbesi'ne geçen Taşyapan çifti, burada Kur'an-ı Kerim tilaveti dinleyip dua etti.

Çıkışta türbe bahçesinde Bahçesaray Kaymakamlığı ile İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ve hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu'nun 30 eserinden oluşan Hüsn-i Hat ve ebru sergisinin açılışını yaptı.

Sergiyi gezen Vali Taşyapan ve beraberindekiler daha sonra FeqiyêTeyran`ın Kartal Mahallesi'nde bulunan evini ziyaret ederek, İl Müftülüğü Tasavvuf  Müziği Ekibi'nin def gösterini izledi.

Davetlilere mahalle meydanında ayran ve tatlı ikramında bulunulduktan sonra Arvasi Mahallesi'ne giden Vali Taşyapan ve beraberindekiler, burada kıldıkları Cuma Namazı`nın ardından tarihi Arvasi Cami bahçesinde bulunan türbe ve çilehaneyi ziyaret etti.

Daha sonra ilçe merkezine gelen Vali Taşyapan ve beraberindekiler, Feqiyê Teyran`ı anma etkinliğine  katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programının açılış konuşmasını yapan İlçe Kaymakamı Tarık Açıkgöz, Feqiyê Teyran`ın bölge açısından önemli bir zat olduğunu söyledi.

“Bütün mahlûkat Allah'a hamd ederek Allah'ı tespih eder”

Daha sonra konuşan Vali Taşyapan ise Feqiyê Teyran'ın bu toprakların yetiştirdiği ender alim ve mutasavvıflardan biri olduğunu belirterek, “Feqiyê Teyran, bu güzel cennet bahçesi Bahçesaray'da doğmuş, büyümüş tabiatla, suyla, kuşlarla konuştuğu rivayet edilmiştir. Hakikaten bu cennet misali yurdumuzun bu güzel köşesinde tabiatla konuşmamak, tabiatla hem hal olmamak mümkün değil. Burada akan bu dere bu su Allah'ın bize bir lütfu olarak bir kayadan fışkırıyor. Bunu gören bir insan suyla da konuşur, ağaçla da konuşur. Zaten biliyorsunuz bizim inancımıza göre bütün mahlûkat Allah'a hamd ederek Allah'ı tespih eder.” dedi.

Feqiyê Teyran`ın Bahçesaray için büyük bir değer olduğunu ifade eden Vali Taşyapan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu topraklarda çok değerli insanlar, çok değerli mutasavvıflar, çok değerli şairler ve alimler yetişmiştir. Bahçesaray'ımız çok verimli bir topraktır. Maneviyatı yüksek, diline, dinine ve diyanetine bağlı ve bu sayede çok değerli medreselerin de alimlerin yetiştiği bir topraktır. Feqiyê Teyran, bu topraklarda kendini manevi olarak yetiştirmiş, Allah'ın kendisine vermiş olduğu fırsatların farkına vararak bu fırsatları değerlendirmiş ve deyişleri ile 300-400 yıl öncesinden günümüze kadar gelmiştir”

Yapılan anma etkinliklerinin önemine de değinen Vali İbrahim Taşyapan, Mevlana ve Yunus Emre gibi değerlerin bugün bütün dünyaca tanındığını ifade ederek,  “İnşallah ileriki yıllarda burada Feqiyê Teyran'ı da bütün dünya tanıyacak, deyişlerinden ve sözlerinden ilham alarak daha nice güzel günlere insanlarımız onu rehber ederek ulaşacaklardır.” şeklinde konuştu.

Etkinlik, Feqiyê Teyran'ın hayatının ve özellikle suyla olan diyaloğunun anlatıldığı ‘su kasidesi`okunması, def gösterisi, ilahi ile ney dinletisi ve İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın verdiği "Müküste Medrese Geleneği ve Tasavvuf Hayatı" konferansı ile son buldu.

Etkinliğe İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İrfan Kızılaslan, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Bahçesaray Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Muammer İpekleşen, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlik sonrası Bahçesaray deresinin kaynağına giden vali Taşyapan ve beraberindekiler burada çektirdikleri hatıra fotoğraflarının ardından ilçeden ayrıldı. (Murat Dalgın-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir