• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Eczaneler artık kanser ilacı satamayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeyle 1 Temmuz`dan itibaren kanser ilaçlarının hastanelerde verilecek olması devlet ve hastalar açısından olumlu olsa da eczacılar açısından büyük bir ekonomik yıkım olarak değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Eczacı Mustafa Atsız, olayın iki farklı boyutta değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, devlet açısından olumlu olsa da eczacıların uygulamadan olumsuz yönde etkileneceğini söyledi. 

“Uygulama eczacıları mağdur edecek”

Devletin bakış açısıyla olaya bakıldığında devletin bu konuda haklı olduğunu çünkü söz konusu ilaçlarla ilgili reçetelerde yolsuzluk ve usulsüzlüklerin yapıldığını vurgulayan Mustafa Atsız, “Çok pahalı ilaçlar olduğu için kemoterapi ilaçlarında her türlü yolsuzluk, usulsüzlük bu tür reçetelerde oluyor genellikle. Devlet de bunun önüne geçme adına bu ilaçları hastane bünyesine alıyor. Hastaneler bunları yetiştirebilir mi? Bunlar hastanelerin ihale usulü alacağı ilaçlar olduğu için ihalelerde bir sorun yaşanacağını tahmin etmiyorum. Eczaneler ya da eczacı açısından ise büyük bir ekonomik yıkım. Dediğim gibi çok pahalı ilaçlar olmaları nedeniyle eczacılar mağdur olacaklardır. Her iki tarafın da haklılık payı var. Ekonomik anlamda eczacıları olumsuz etkileyecek.” dedi.

Eczacıları mağdur eden bir diğer uygulamanın da sıralı sistem olduğunu ifade eden Atsız, “2009`da bu sıralı sisteme geçildi. Burada da kan ürünleri için eczacı odalarını sıraya soktular. 2010 yılında diyaliz ürünleri eklendi. Sırasıyla çocuk mamaları ve yapma ilaçlar da buna dâhil edildi. Eczacının ilaç satma olayı düştü. Sıralı sistem dediğimiz bu ilaçlarda belirlenen miktarın dışında ilaç veremiyor olmamızdır. Bu olay da eczanelerde büyük bir gelir kaybına neden oldu. Zaten eczaneler zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Devlet tek alıcı olduğu için ilacın yüzde 92-93`ünü devlet aldığı için istediği şartı koyup istediği şartta ilaç alıyor ona müdahale şansımız yok.” şeklinde konuştu.

“Sadece kemoterapi esnasında kullanılacak ilaçları hastaneler veriyor”

Yeni uygulamanın başlamasının suistimalleri engelleyeceğini ancak eczacıları büyük bir ekonomik yıkıma uğratacağı uyarısında bulunan Atsız, hastanelerin mevcut sistemde yatan hastalarına ilaç verdiğini hatırlatarak, “Bu uygulama kemoterapi uygulanacak kanser hastalarının bütün ilaçları hastanelerce verilecek anlamına gelmiyor. Sadece kemoterapi esnasında kullanılacak ilaçları hastane karşılayacak.” diye konuştu.

21.04.2015`te resmi gazetede yer alan söz konusu uygulamanın 1 Temmuz 2015 uygulamaya konulması bekleniyor.     (Murat Dalgın-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir