• DOLAR 32.464
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2438.44
  • ...
Dicle nehrinin kirliliğine dikkat çektiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve dernek üyeleri, Dicle Nehrin kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Hasankeyf ilçesinde Dicle nehri yanında bir araya geldi.

Nehrin kenarlarında incelemelerde bulunan dernek üyeleri, kirliliğe neden olan etkenlerin bir an önce kaldırılması gerektiğini söylediler.

Şehirlerin atık sularının nehre karışması, yanlış sulama, dere yataklarındaki kum ocaklarından kaynaklı ciddi anlamda kirliliğin nehri kirlettiğini söyleyen Recep Kavuş, dünyanın en büyük nehirlerinden biri olan Dicle nehri tarihinde hiç böyle kirli akmadığına dikkat çekti.

Kavuş,  “Nehrin ekolojik dengesi bozulmuş, kirliliği halk sağlığı ve doğal yaşamı olumsuz etkileyecek bir boyuta gelmiş. Dicle nehri üzerinde kurulan üç barajdaki kontrollü su tutulması yüzünden bu kirlilik oluştu. Şu anda günlük Dicle nehrine verilen 2 milyon metre küp sudur. Oysa doğal akışı için günlük normalde 4 milyon metre küp bir suya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu suyun bırakılması için biz buradan yetkililere sesleniyoruz.” dedi.

Dicle nehrinden birçok canlının beslendiğini vurgulayan Kavuş, "Bu nehirde birçok canlı ve insanlar besleniyor. Bu suyu içme suyu olarak kullanıyor. Bu suyun içerisinde bir sürü canlı yaşıyor. Dolayısıyla su kirlendiği zaman ciddi anlamda tehdit oluyor ve bütün canlılar için ölüme sebep olacak sonuçlar doğuruyor." ifadelerini kullandı.(İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir