• DOLAR 32.542
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2444.345
  • ...
Doğuştan şaşılığın tedavisi için okul çağına kadar beklemeyin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk yaş döneminde karşılaşılan şaşılıklara değinerek alınabilecek önlemlere vurgu yapan Avrupa Göz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Prof Dr. Kadircan Keskinbora, doğuştan gelen şaşılıklarda ailelerin yaptığı en büyük hatanın; ameliyat için çocukları okul çağına kadar bekletmeleri olduğunu söyledi.

Doğumda bebeklerin gözlerinin gelişiminin tamamlanmamış olmasının, yeni doğan bebeklerde şaşılığın tespitini oldukça zorlaştırdığını belirten Prof. Keskinbora, “Yeni doğan bebekler bir erişkin gibi göremiyor. Sadece ışığı fark edip, bir şeklin hayalini ve sınırlarını hissedebiliyorlar. Gözleri genellikle paralelliklerini sürdüremeyip; içeri veya dışarı kısa süreli kaymalar yapabiliyor.” dedi.

Yeni doğan bebeklerde endişe edilmesi gereken dönemin 3’üncü ve 4’üncü aylardan sonra başladığını belirten Prof Dr. Kadircan Keskinbora, bu aylardan sonra da gözlerde kaymalar görülüyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyledi.

Keskinbora, “Çünkü 4-6 ay civarında görme normal düzeye yaklaşmış ve renk hissi gelişmiş oluyor. Genellikle kas ve sinirlerdeki uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan doğuştan şaşılıklara; bazı doğuştan göz bozuklukları, tümör ve infeksiyonları da neden olabiliyor. Erken dönemde ameliyat ile tedavi edilebilen doğuştan şaşılıklarda; ailelerin yaptıkları en büyük hata çocukları ameliyat için okul çağına bekletmeleri oluyor.” ifadelerini kullandı.

Şaşılık yaşayan çocuğun bir yaş içindeyken ameliyat edilmesinin daha uygun olacağını belirten Prof. Keskinbora; erken dönemde tedavi şansını yakalayabilmek için şaşılığı olan bebeklerde, gözün arkasının da muayenesin yaptırılması ve atlanmaması gereken diğer bir konu olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir