• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
`Zayıflayamıyorum` diyenlere altın öğütler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beslenme şekli hayatın her döneminde sağlığın temelini oluşturur ve kaliteli yaşam için vazgeçilmez bir unsurdur. 6 Haziran Diyetisyenler Günü`nde sağlıklı beslenme ve sağlıklı zayıflamayla ilgili altın değerinde bilgiler veren Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanları  Dyt. Gaye Başkurt ve  Dyt. Burcu Erdöl, beslenme alışkanlığını doğru bilgi ve ipuçlarıyla oluşturarak, bunu bir yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini  vurguladı.

İşte Uzmanların sağlıklı beslenme ve sağlıklı zayıflamayla ilgili tavsiyeleri:

1. Öğün atlamamaya çalışın. Metabolizma hızınızı arttırmak, kan şekeri dengesini dengede tutmak ve bir sonraki öğünde oluşabilecek açlık durumunu kontrol altında tutmak için, 2- 3 saat aralıklarla tüketim yapmak önemlidir.

2. Gün içerisinde ortalama 2 litre su içmeye gayret edin. Alınan her bir kalorinin vücutta metabolize olabilmesi için,   suya ihtiyaç vardır.

3. Haftada 1-2 defa kurubaklagil, 1-2 defa balık tüketin. Tam buğday, ruşeymli, kepekli, çavdarlı ve yulaflı ekmeği tercih edin.

4. 1 kilogram sebze/kurubaklagile 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ koyulması yeterlidir. Et, tavuk veya kıymalı yemek pişirirken, yağ ilave edilmemelidir. Sebze/kurubaklagil yemeklerinize istediğiniz kadar domates, soğan sarımsak ve çeşitli baharatları ilave edebilirsiniz.

5. Günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketin. Günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin karşılanabilmesi ve sindirim sisteminin sağlığının korunabilmesi için posalı beslenmeye özen gösterin.

6. Yiyeceklerinizi porsiyonlarken değil, porsiyonladıktan sonra tüketin. Bir şeyler yerken ve içerken ne kadar tüketeceğinizi önceden bilmeniz ve buna göre beslenme davranışı sergilemeniz, kilo kontrolünde size yardımcı olacaktır.

7. Siyah çayı açık ve şekersiz içmeye dikkat edin. Gün içerisinde adaçayı, rezene, yeşil çay gibi çeşitli bitki çaylarını kullanabilirsiniz, limon sıkabilir veya tatlandırıcı ekleyebilirsiniz.

8. Gün içinde en fazla 3- 4 fincan siyah çay, 2-3 fincan bitki çayı tüketebilirsiniz. Kahve çeşitlerini günde 2 fincandan fazla tüketmeyin. Krema veya süt tozu kullanmak yerine, az yağlı süt tercih edin. Aromalı kahvelerdeki şurupların kalori içerdiğini unutmayın ve tüketimlerinizde dikkatli olun.

9. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tüketin. Ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostoları içecek olarak tercih edebilirsiniz. Ancak kilo kontrolü için çok fazla taze sıkılmış meyve suyu değil, meyvenin kendisi tercih edilmelidir.

10. Günlük hareketinizi artırın. Günlük rutin aktivitenize yenilerini ekleyin ve en az 10 bin adım atın veya 30 dakika tempolu yürüyüş yapın.  (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir