DEDAŞ: Kaçak kullanıyorsanız kullanın ama israf etmeyin
Çiftçilere yüzde 75 indirim sağladıklarını belirten DEDAŞ yetkilileri halka da uyarıda bulunularak, "Kaçak kullanıyorsanız kullanın ancak israf etmeyin" uyarısında bulundu.
DEDAŞ Bölge Müdürü Murat Karagüzel ve DEDAŞ Enerji Grup Başkanı Ahmet Demir, ortak bir basın açıklaması düzenleyerek, Diyarbakır`da bine yakın çiftçiye yüzde 75 indirim yaptıklarını belirtiler.
Çiftçilerin mağdur edildiğine dair haberlerin doğru olmadığını savunan DEDAŞ Enerji Grup Başkanı Ahmet Demir, konulan blokajların Ziraat Bankası tarafından konulduğunu, blokajların kaldırılması için ise görüştüklerini söyledi.
“Tarımsal sulamada 1,6 milyar TL kayıt dışı elektrik tüketimi var”
Tarımsal sulamada çiftçilere emsalsiz bir kampanya sunduklarını dile getiren Demir, Çiftçilerin istedikleri gibi bir uygulama yaptıklarını söyledi.
Demir, “Çiftçi enerji bedelini öderse ürünü tarladan kaldıramaz. Tarımsal sulamada 6 ilimizde 1,6 milyar TL kayıt dışı elektrik tüketimi var. Kayıt altına alırken; çiftçimizin girdisini nasıl aşağıya çekebiliriz ve biz ne kadar fedakâr olabiliriz, bunu hesaplıyoruz Türkiye`de 21 dağıtım şirketi var ama böyle bir indirim söz konusu değil. Biz yüzde 75 kadar enerji indirimi yapıyoruz. Bu indirim sadece Dicle DEDAŞ bölgesinde var. Tarımsal sulama abonelerine özel olarak yapılmıştır. Girdileri düşük olsun diye yapıyoruz.” dedi.
Son olarak tarımsal sulamada ciddi bir kayıt dışı olduğunu vurgulayan Demir, “Alan çok büyük olduğu için kontrol edilemiyor. Bölge geniş olduğu için kayıt altına almak çok zor. Zaman içerinde kayıt altına alamaya çalışıyoruz. Diyarbakır`da çiftçilerimiz bu işi kayıtlı yapmak istediler. Bizde 3 yıl boyunca anlaşma imzaladık. Çiftçilerin hepsi sayaçlarını taktılar kayıt dışı elektrik tüketmiyor.” dedi.
“Bölgemiz İstanbul`dan sonra en çok elektrik kullanan bölgedir”
DEDAŞ Bölge Müdürü Murat Karagüzel ise, Diyarbakır`daki çiftçiler ile 3 yıllık sözleşme imzaladıklarını belirterek, “Bu yıl sayaç takan çiftçilerimizden yüzde 41`ni alarak sözleşme imzalandı. Bine yakın çiftçi ile sözleşme imzaladık. Çiftçilere çok ciddi bir indirim yaptık. Bölgemiz İstanbul`dan sonra en çok elektrik kullanan bölgedir. 81 ilin yüzde 10`nu kadar bir tüketim yapıyoruz. Bu tüketim miktarı ile ciddi bir dağıtım yapıyoruz. Bunlar içerisinde 5,5 milyar kv. tarımsal sulamanın tükettiği bir elektrik var. Bunun karşılığı da 1,6 milyar TL ‘dir.” ifadelerini kaydetti.
“Kaçak kullanın ama israf etmeyin”
Bölgede 20 milyar kilowat elektrik tüketildiğine de dikkat çeken Karagüzel, “Kaçak kullanımını göz önünde alırsak israf çok ciddi bir rakam oluşturuyor. Vatandaşımız ve abonelerimiz kaçak elektrik kullansalar dahi israf etmeseler biz 20 milyarın 8 milyarını kilowat saat tasarruf edebiliyoruz. Rakamsal karşılığı ise 2,4 milyar TL dir. Kaçak kullanıyorsanız kullanın ama israf etmeyin, ihtiyacınız olduğu kadar kullanın.” dedi.
“Bu bölgede bir algı var”
Bölgede yanlış bir algının olduğunu belirten Karagüzel, “ Elektrik bu bölgede üretiliyor bu bölgenin hakkıdır` gibi bir algı oluşturuluyor. Üç büyük hidroelektrik santrali olan Keban Barajı Karakaya ve Atatürk Barajının toplamı, bizim bu bölgede olan kaçak elektriği karşılamıyor.” İfadelerini kullandı. (Emrah Deniz - İLKHA)