• DOLAR 34.28
  • EURO 37.501
  • ALTIN 2931.262
  • ...
İdil Kozluca (Xanike) Köyü Katliamı raporlaştırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkezi Diyarbakır'da bulunan İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR DER), Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kozluca (Xanike) köyünde 2 HÜDA PAR'lının katledilmesiyle sonuçlanan HDP saldırısıyla ilgili bir rapor hazırladı.

Olay yeri görüntüleri, görgü tanıkları ve otopsi raporları incelenerek hazırlanan raporda, saldırıdan bir hafta önce PKK taraftarlarınca, köydeki muhaliflerin artık sonlarının geldiği şeklinde propaganda yapıldığına dikkat çekildi.

Olaydan kısa süre sonra köye jandarmanın geldiği belirtilen raporda, yaralılar halen köyde olmasına rağmen gelen 2 askeri helikopterin katil zanlılarını götürdüğü ve yaralılara herhangi bir müdahalede bulunmadığına dikkat çekilerek, bu durumun köylülerde PKK-HDP taraftarlarının devlet tarafından korunduğu şeklinde bir algının oluşturduğu kaydedildi.

Köye gelen HDP'lilerin PKK propagandası yaptığı ve halkın değerlerine hakaret ettiği belirtilen raporda, saldırıda katledilen Mehmet Şerif Şimşek ve Abdulcelil Talayhan`ın herhangi bir tartışmanın içinde yer almadığı ve olay sırasında tarladan evlerine döndükleri vurgulandı.

Raporda ayrıca, otopsi raporları sonucuna göre, Şimşek ve Talayhan'a isabet eden kurşunların müstakilen öldürücü nitelikte olduğu belirtildi.

 (İLKHA)

HÜR DER tarafından hazırlanan raporun tamamı:

HÜR DER İDİL KOZLUCA( XANİKE) KÖYÜ  KATLİAM RAPORU

Şırnak ili İdil İlçesi Kozluca (Xanike) Köyünde 29.05.2015 tarihinde meydana gelen öldürme olayı ile ilgili değişik kaynaklardan kamuoyuna çelişkili haberler aktarılması nedeni ile olayın mahiyetinin derneğimizce oluşturulan komisyon tarafından bizzat olayın tanıkları, olayla ilgili görüntüler, otopsi raporu incelenerek; olayın meydana çıkış sebebi ve gelişimi konusunda aşağıdaki rapor düzenlenmiştir.

OLAY            :

Şırnak ili İdil İlçesi Kozluca (Xanike) Köyünde 29.05.2015 tarihinde saat 16.30 civarında meydana gelen siyasi içerikli Mehmet Şerif ŞİMŞEKve Abdulcelil TALAYHAN`ın öldürülme hadisesi.

DİNLENEN GÖRGÜ TANIKLARI        :

1- Mahmut DEMİR

2-Abdusselam TALAYHAN

3-Şükrü ŞİMŞEK

İZLENEN VİDEO GÖRÜNTÜLERİ:

1-Bizzat tartışma içerisinde bulunan bir şahsın çekmiş olduğu tartışma ve itiş-kakış görüntüleri

2- HDP Seçim Konvoyunda bulunan kişilerden birinin seçim konvoyun Xanike Köyü dışına henüz çıkmışken çekilen video kaydı

3- Araçla hastaneye götürülen yaralıların görüntüleri

İNCELENEN DİĞER VERİLER            :

Abdulcelil TALAYHAN ve Mehmet Şerif ŞİMŞEK`e ait Otopsi tutanağı ve değişik haber kaynaklarının vermiş olduğu haberler

GÖRGÜ TANIKLARININ ANLATIMIYLA OLAYIN GELİŞİMİ :

Yukarıda isimleri verilen 3 görgü tanığı ile konuşulmuş ve bu konuşmalar tarafımızdan kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtların incelenmesinde olay günü HDP seçim konvoyunun Kozluca(Xanike) Köyüne gelip, köyü sokak sokak dolaşıp, PKK tarafından ailelerinden 90 lı yıllarda katledilenlerin evlerinin önünde yüksek araç cihaz sesleri ile bu aileleri rencide edecek anonsların yapıldığı, anonslarda “biji apo, biji pkk, biz hepimiz ermeniyiz” şeklinde sloganlar atıldığı ve   zılgıtların çekildiği belirtilmiştir.

Yine 60 civarında olduğunu belirttikleri bu araç konvoyunun sokak gezmesinden sonra Köy meydanına toplanarak Kadınlı-Erkekli halay çekip HDP` li olmayanları rahatsız edecek nitelikte şarkılar ve zılgıtlar çekilmesi üzerine içerisinde Mehmet Şerif ŞİMŞEK` inde bulunduğu bir gurup köylü tarafından meydandakilere “yeter artık gidin” şeklinde müdahalede bulundukları (müdahale anının meydanda bulunan tartışmacılardan biri tarafından kayda alındığı tarafımızdan görülmüş olup bu kayıt tekrar tekrar izlenmiştir), HDP Konvoyundaki bazı şahısların bu müdahaleye sert tepki gösterdikleri, tepkiler üzerine gerilimin arttığı tanıkların beyanından anlaşılmıştır.

Bu aşamadan itibaren uzaklaşmaya başlayan konvoy nedeni ile içlerinde Nezir TEBER ve Sedat TEBER` in bulunduğu HDP taraftarı köylülerin diğer köylülere “nasıl partimize engel olursunuz” şeklinde tartışmayı alevlendirdikleri, bu esnada itiş kakışın ve küfürleşmenin olduğu, araya giren insanların olayı yatıştırmak için yaptıkları gayretler sonucu birbirinden uzaklaşma olduğu, bizzat Nezir TEBER` in oğluna seslenerek “git keleşi getir” şeklindeki sözleri üzerine oğlu Sedat TEBER` in eve doğru gittiği ve evden aldığı silahla; tarladan çalışmadan gelmekte olan ve tartışmalarla ilgisi bulunmayan Abdulcelil TALAYHAN` ı göksünden ve karnından iki atışla vurduğu, bu esnada Abdulcelil ile birlikte tarladan gelmekte olan tanık Mahmut DEMİR` in ateş edeni bizzat gördüğü kendi anlatımı ile anlaşılmaktadır. Tanık Mahmut DEMİR şahsın elindeki Keleş ile havaya ateş edeceğini sandığını, fakat arkasında yürümekte olan Abdulcelil` in düşmesi üzerine ona ateş ettiğini fark ettiğini ve koşarak Abdulcelil` e müdahale etmeye çalıştığını, bu esnada bağırarak etrafta bulunanlara ve Mehmet Şerif ŞİMKEK` e seslenerek yaralanan Abdulcelil için araç istediğini, Mehmet Şerif ŞİMŞEK` in aracının ateş eden Sedat TEBER` e daha yakın olması nedeni ile Mehmet şerif ŞİMŞEK aracının önüne gelmiş iken tekrar ateş ettiğini ve Mehmet Şerif`in orada yere düştüğünü gördüğünü belirtmiştir. Tanık Mahmut DEMİR köyden başka bir araçla her iki yaralıyı hastaneye götürdüklerini belirtmiştir.

Görgü tanıklarının anlatım ve görgülerinden vurulan şahısların silahsız oldukları, olayda keleş adı verilen bir tek silahın kullanıldığı, olay günü köyde başkaca hiçbir silahın kullanılmadığı anlaşılmıştır. 

Görgü tanıkları köye 1 km uzaklıkta bulunan Özbek Jandarma karakolunun henüz yaralılar köyden çıkarılmamış iken olay yerine intikal ettiğini ve olayı gerçekleştirenleri koruma altına aldıklarını ve gelen 2 adet helikopter ile bu şahısları alıp köyden götürdüklerini, yaralılarında bu esnada köyden temin edilen bir araçla ve köylülerin kendi imkânları ile hastaneye götürüldüklerini belirtmişlerdir.

İzlenen 3 adet video kaydından birisinin HDP Seçim Konvoyunda bulunan birisi tarafından çekildiğini, birinin meydandaki tartışmalarda bulunanlardan birisi tarafından çekildiğini, bir diğerinin de yaralıları araçta hastaneye taşıyan birisi tarafından çekildiği görüntülerden anlaşılmaktadır.

HDP konvoyunda çekilen görüntüde bir koşuşturmacanın olduğu, silah sesinin geldiği ve görüntüye yakın olan şahısların konuşmalarından “kendileri yüzünden köylülerin bir birine düştüğünü, birilerinin yere düştüğünü” belirttikleri görülmektedir.

Diğer bir görüntü de de araç içerisinde yüzü kanlı bir şekilde Mehmet şerif ŞİMŞK` i ve yerde uzanık durumda Abdulcelil TALAYHAN olduğu değerlendirilen yaralıların görüntülerinin olduğu ve birisinin “ Şerif abi” diye ağlama sesinin olduğu görüntü izlemesinden anlaşılmaktadır.

İncelenen Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu 30.05.2015 tarih 00.55 saatli Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağında Abdulcelil TALAYHAN` a 2 adet Ateşli Silah Mermi Çekirdeği isabet etmiş olup, bunlardan birisinin Karaciyeri, Mideyi ve Dalağı yaralayarak vücudu terk ettiği; diğerinin Kalınbağırsağı yaralayarak vücudu terk ettiği, her iki merminin de müstakilen öldürücü mahiyette olduğu belirtilmektedir.

İncelenen Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu 30.05.2015 tarih 01.40 saatli Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağında Mehmet Şerif ŞİMŞEK` e; Yüzünden isabet eden bir adet Ateşli Silah Mermi Çekirdeği olduğu ve bunun müstakilen öldürücü nitelikte olduğu belirtilmektedir.

İncelenen Medya Haberleri ve Twitter içeriklerinden olayın subjektif verildiği, her kesin kendi bakış açısına göre olayı yorumladığı tespit edilmiştir.

DEĞERLENDİRME

1990`lı yıllarda PKK tarafından Kozluca (Xanike) köylüleri köy meydanına toplanarak propaganda yapılmış ve “ya bizim adamımız olursunuz ya da köyü terk edersiniz” şeklinde tehditler yapıldıktan sonra onların elemanı olmayı red eden köyün çoğunluğu PKK tarafından hedef yapılmıştır. Bu süreç içerisinde köyden biri çocuk, biri kadın olmak üzere 6 kişi katledilmiştir. Köyü kendine düşman kabul eden PKK ve taraftarları köylülerin üzerine korku atmosferi oluşturmaya çalışmış ve ilçeye çocukların okumaya gitmelerini dahi engellemiş ve köyü çevre köylerle birlikte abluka altında tutmuştur.

Kozluca (Xanike) Köyüne bağlı iki mezra PKK`ye boyun eymiş fakat köy merkezi direnmeye devam etmiştir.

Çözüm süreci ile birlikte ve Hükümetin politikaları ile köye girip köyde çalışma yapmaya başlayan PKK ve siyasi uzantısı HDP köyde bir kısım taraftar edinmiş olsa bile köy merkezinin çoğunluğu sessiz bir şekilde muhalif kalmaya devam etmiştir.

Bu muhalefeti bilen PKK ve HDP muhalefet edenlerin boyun eğmesini isteyen politikasından vazgeçmemiş ve bütün seçimlerde ailesi PKK'ce katledilen tüm aileleri rencide edecek şekilde seçim çalışmaları yapmıştır.

En son 29.05.2015 tarihinde 60 araçlık seçim konvoyu ile köy sokaklarını gezip, parti değil  örgüt propagandası yapan, mağdur ettiği ailelerin evleri önünde durarak “vatan hainleri” şeklinde sloganlarla tahrik etmeye çalıştıkları tanık anlatımlarından anlaşılmaktadır.

Bu tahriklerin üstüne, artık HDP seçim konvoyunun gitmesi gerektiğine inanan köy sakinleri, köy meydanında kadınlı erkekli halay ve şarkıların “köy şehitlerinin” kemiklerini sızlattığını belirterek konvoyun köyden ayrılmasını istemişlerdir.

Muhalif olan bir köyde bu etkinliğin normalden daha uzun sürdürülmesi bir tahrik olduğu izlenimi vermektedir.

Olaydan bir hafta önce bazı haberlerin yayıldığı ve köydeki muhaliflerin artık sonlarının geldiği şeklinde PKK taraftarlarınca propaganda yapıldığı bazı köylüler tarafından dile getirilmiştir.

Köyün Hükümetin politikaları nedeni ile kırsalda egemen olmuş PKK tarafından göze kestirildiği ve bir şekilde muhalefetin yok edilmeye çalışıldığı tüm izlenimlerimizden anlaşılmaktadır.

Yine yaralıların köylülerin imkânları ile hastaneye taşındığı fakat olayı yapanların devletin iki adet helikopteri ile köyden uzaklaştırıldığı görülünce köylülerde PKK-HDP'ye muhalefet eden kesimlerin devletin güvenlik şemsiyesinden yoksun olup PKK-HDP taraftarlarının devlet tarafından korunduğu şeklinde bir algının oluştuğu tespit edilmiştir.

İzlenen devlet politikası nedeni ile PKK'ye faaliyet yapmak için meşru bir ortamın hazırlandığı ve hükümet tarafından atılan yanlış adımlardan dolayı bölgenin PKK'ye teslim edildiği endişesinin oluştuğu yapılan araştırmadan anlaşılmıştır.

Kamuoyuna sunulur.31.05.2015

HÜR DER

[İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği]

KOZLUCA(XANİKE) KÖY OLAYINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir