'12. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi' düzenlendi
Batman Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Adli Bilimciler Derneği (ADBİD) tarafından düzenlenen 12'nci Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi düzenlendi.
Batman Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Adli Bilimciler Derneği (ADBİD) tarafından düzenlenen 12’nci Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi Batman Üniversitesi merkez Kampus Konferans Salonunda düzenlendi.
Kongreye Batman Valisi Azmi Çelik, Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, adli tıp çalışanları, polisler, askerler ve doktorların katılımıyla saat 09.30’da başladı.
Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, yaptığı açılış konuşmasında, “Sanık-mağdur, sanık-mağdur yakınları ve maktulle ilgili olarak adli tıpçıların çok boyutlu bir görev üstlendiğini belirtmek istiyorum. Bu çok boyutlu görev aynı zamanda toplumsal hayata etki eden bir görevdir. Bir suç işlendiğinde öncelikle ceza verilebilmesi için bunun dillendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmenin en büyük yardımcılarından bir tanesi de adli tıpçılarımızın yapmış oldukları otopsi ve hekimlerin vermiş olduğu raporlardır.” ifadelerini kullandı.
Doktor ve hekimlerin verecekleri raporlara çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tüten, “Verecekleri bir raporda suçsuz yere eskiden olsaydı idama şimdide müebbet hapse veya tam tersini düşünürsek, vermiş olduğu bir rapor o insanın berat etmesine etkileyecek mahiyetinde de olabilir. Bu nedenle özellikle doktor ve adli tıpçıların vermiş olduğu raporların mahkemeler için ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi.
“Batman’da adli tıp tek hekimle yürütülmeye çalışılıyor”
Yerel bazda yaşanan sıkıntıları hatırlatan Tüten şunları söyledi: “Batman’da adli tıp tek hekimle yürütülmeye çalışılıyor. 600-700 bin nüfusa ulaşmış bir yerde tek hekimle adli tıp hizmetlerin yürütülmesi çok mantıklı değildir. Bu hususun biran önce değerlendirilip hem hekim sayısının hem de yardımcı personel sayısının artırılmasını istiyoruz. Meslek hayatımda otopsi yardımcısının emekli imamlardan oluştuğunu ve emekli imamların otopsilerin birçoğunda kesme işlemini yaptığını belirtmek istiyorum. Bu nedenle doktordan ziyade yardımcı hizmetçilerin de biran önce bu sistemin içerisine dahil edilmesi gerekir.”
Kongre, konuşmaların ardından konferansla devam etti. Konferansta Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Levent Zoroğlu başkanlığında Antropoloji Prof. Dr. Ayla Sevim Erol ‘Adli Bilimlerin Multidisipliner Yaklaşımlar’ ve Uzman Dr. Ahmet Sadi Çağdır ‘Tanıma ve Karşılaştırmaya Dayalı Kimliklindim Uygulamaları’ konularında sunumlar yaptılar.
Sunumlardan sonra Üniversite bahçesinde Jandarma ekipleri tarafından köpekli arama çalışmaları tatbikatı yapılarak birinci oturum son buldu.
13 oturumdan oluşacak kongre saat 18.30’a kadar devam edecek. (M. Sait Çelik - İLKHA)