• DOLAR 34.247
  • EURO 37.695
  • ALTIN 2919.534
  • ...
Siyasilerin `Suriyelileri göndereceğiz` açıklamalarına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye`nin çeşitli illerine sığınan Suriyeli sığınmacılar son zamanlarda 25. dönem milletvekili seçimlerinde aday olan milletvekillerinin, seçim propagandalarında Suriyelileri hedef almaları STK`lar tarafından tepki ile karşılandı.

Gaziantep`te CHP ve MHP`li milletvekili adaylarının ‘Suriyelileri göndereceğiz`, ‘Gaziantep`ten 500 bin Suriyeli gidecek, 500 bin turist gelecek` şeklindeki açıklamalarına Gaziantep`te yardım faailyeti yapan STK`ların tepkilerine neden oldu.

Hiçbir siyasi partinin Suriyeli sığınmacıları seçim propagandası yapmaması gerektiğini belirten Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi gibi vaatlerle halktan oy istenmesini doğru bulmadıklarını ve bu tür açıklamaları tasvip etmediklerini ifade ettiler.

Gaziantep`te Suriyeli mültecilere düzenli olarak her ay yardım faaliyetlerinde bulunan Gaziantep Muhtaçlarla Yardımlaşma Derneği (UMUT DER) Başkanı Ahmet Kurt, Suriyeli sığınmacıların mağdur olduklarını en iyi kendilerinin bildiklerini belirterek, hiçbir siyasi partinin hangi gerekçe ile olursa olsun Suriyeli sığınmacıları, ülkelerinde hala iç savaşın devam ettiği ülkelerine geri gönderme gibi bir vaatte bulunmalarının insafsızlık olduğunu söyledi.

“Bu insanlar kendi istekleri ile buraya gelmediler”

Bu tür açıklamaların Suriyeli mültecilerin acılarının katlanmasına neden olduğunu ifade eden Kurt, “Bu insanlar kendi istekleri ile buraya gelmediler. Yaşanan zulümden kaçıp buraya sığındılar. Aynı duruma bizler de düşebiliriz. Bu insanlar ülkelerinde devam eden savaş nedeniyle canlarını kurtarmak için ülkemize sığındılar. Bu insanlar zaten çok zor şartlar altında hayatlarını idame ettiriyorlar. Şu seçim döneminde sırf birkaç oy fazla almak için Suriyelileri bu tür çirkin propagandalarına alet etmelerini doğru bulmuyoruz. Bundan dolayı kimse insanların mağduriyeti üzerinden bir rant elde etmeyi düşünmesin.”dedi.

“Bu açıklamayı çok basiretsiz bir açıklama olarak görüyorum”

CHP ve MHP`li milletvekillerinin bu açıklamalarını tasvip etmediklerini belirten Anadolu Platformu Suriye Yardım Koordinatörü Mahmut Kaçmazer ise, “Bu açıklamayı çok basiretsiz bir açıklama olarak görüyorum. Özellikle kullanılan cümlenin ne insanlığa, ne de coğrafyamız insanına yakışmayan cümlelerdir. Hatta bu sözleri sarf edenler ‘500 bin kaçak, 500 bin turist` olarak nitelendiriyor. Suriye`den zalim baas rejiminin yapmış olduğu zulümden, bombaların altından kaçarak ülkemize sığınan ve yaklaşık 4 yılı aşkın bir süredir, gerek halkımız olsun, gerek Antep halkımız ve gerekse bölge halkları olsun insanlık gereği bu mazlum insanlara kucaklarını bağırlarına bastılar.”dedi.

“Bu tür açıklamalar tarihe talihsiz bir açıklama olarak kaydedilecektir”

Suriyeli sığınmacıların ülkelerinde devam eden savaş nedeniyle canlarını kurtarmak için Türkiye`ye sığındıklarını belirten Kaçmazer, “Antep, Urfa, Kilis ve Adıyaman gibi illerimizin bu kardeşlerimize sahip çıkarak bağırlarına bastıkları bu mazlum insanlar hakkında ''Gaziantep'ten 500 bin Suriyeli gidecek, 500 bin turist gelecek' gibi sözlerin sarf edilmesini doğru bulmadığımız gibi kınıyoruz. Tarih bunları asla affetmeyecektir. Bu tür açıklamalar tarihe talihsiz bir açıklama olarak kaydedilecektir. Suriye halkı ülkemize kendi istekleri ile gelmediler. Ya da keyfi olarak gelmiş değiller.” ifadelerini kullandı.

“Bizim ecdadımız ve halkımız hep mazlum ve mustazafların yanında olmuştur”

“Bizim ecdadımız ve halkımız hep mazlum ve mustazafların yanında olmuştur” diyen Kaçmazer, “Hatta defalarca ülkelerindeki savaşın bitmesi ile beraber,  hemen ülkelerine döneceklerini deklare ettiler. Bu insanlar canlarını, mallarını ve namuslarını korumak için bizlere sığındılar. Bizim inancımıza göre, ensar muhacir kültürü vardır. Rabbim onları muhacir kıldı ve bizi de ensar kıldı. Bizim inanç değerlerimiz bize mazlum olana sahip çıkmayı öğretti. Tarihe baktığımızda bizim ecdadımız ve halkımız, hep mazlum ve mustazafların yanında olmuştur. Bu tür açıklamalar ve bu tür yaklaşımlar, hele hele bu seçim arifesinde sırf oy toplama adına böyle sloganların sarf edilmesi, insanlık için  utanç sözleri ve yaklaşımı olarak görüyoruz. Bu tür açıklamaları şiddetle kınadığımız belirtmek istiyorum.” sözleri ile tepkisini  dile getirdi.   (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir