Irak, Türkiye`den tavuk alımını durdurdu
Kuş gribi nedeniyle Türkiye`de yaşanan tavuk itlafları sonrası, en büyük ihracat kapısı olan Irak, Türkiye`den tavuk alımlarını durdurduğunu açıkladı.
Sektör temsilcileri, Irak`ın aldığı bu kararın uzaması halinde sektörün olumsuz etkileneceğinden endişe ederken, Tarım Bakanlığı yetkilileri ise henüz kesinleşen bir şey olmadığını belirtti.
Beyaz ette Türkiye`nin en önemli ihracat pazarlarından Irak`ın Türkiye`de kuş gribi tehlikesi olduğu gerekçesiyle Türkiye ve İran`dan yapılan tavuk ithalatını durdurma kararı aldığı ileri sürüldü.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise, kendilerine henüz resmi bir açıklama yapılmadığını, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanlığı ile Türkiye`den bürokratların görüşmelerini sürdüğünü belirterek, “Kuzey Irak Tarım Bakanlığı`nın, sadece Balıkesir civarından alınacak tavuklar hakkında çekincesi var. Tüm Türkiye`den alımları durdurması söz konusu değil. 2-3 gün içinde bürokratlar arasında yapılan görüşmeler sonuçlanacaktır. Şu an için resmileşen bir şey yok” açıklamasında bulundu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit ise dün düzenlediği basın toplantısında, Süleymaniye`nin Piremegrun nahiyesinde kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle, Türkiye ve İran`dan tavuk alımını durdurduklarını, kuş gribi vakasının yaşandığı yerlerden alınan örneklerin, Erbil ve Süleymaniye`deki laboratuvarlarda incelendiğini söylemişti.
Irak, tavuk tavrı alamaz
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Irak dışından başka ülkelerin de bu tip kararlar alabileceğine değinerek, bu tip kararların çıkmaması için, ihracat yapılan diğer ülkelerle Tarım Bakanlığı yetkililerinin ikili görüşmeler yaptığını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı`nın konuya dahil olduğunu ve sorunun çözümü için çalıştığını ifade eden Koca, “Bu yasak kısa vadede sektörü etkilemez. Çünkü dondurulmuş ürün satıyoruz. Depolarda bekletebiliyoruz. IŞİD tehlikesinin arttığı dönemlerde de ürün gönderememiştik. Ancak daha sonra tehlikenin azalmasıyla birlikte, daha fazla ürün göndererek açığı kapatmıştık” diye konuştu.
Alınan kararın uzun soluklu olması halinde sektörün etkilenebileceğinin altını çizen Koca, “Türkiye`nin beyaz et ihracatının yüzde 60`ına yakını Irak`a yapılıyor. Afrika ülkeleri de yüzde 20 pay alıyor. Bu ülkelerde bir sorun yok. Ancak Irak yönetiminin de bu kararı daha fazla uzatamayacağını düşünüyorum. Çünkü Irak`a gıda ithalatının yüzde 85`i Türkiye üzerinden yapılıyor. Türkiye`ye daha fazla tavır alamazlar. Sıcakların başlamasıyla virüs de etkisini yitiriyor. Pazartesi veya Salı günü durum netleşir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)