• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
'Pancara getirilen kotalar sonucu üreticiler tarlaları terk etti'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, '14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü' münasebetiyle,   yaptığı  yazılı  açıklamasında,  son yıllarda birbiri ardına uygulanan yanlış özelleştirme politikaları ve pancara getirilen kotalarla, üreticilerin tarlalarını terk ettiğini, Çarşamba, Kars, Alpullu ve Ağrı Şeker Fabrikalarında ise üretimin durduğunu ifade etti.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye'nin dünyanın önemli şeker pancarı üreticileri arasında olduğunu  belirterek,  bir zamanlar tarımda kendi kendine yetebilen ülkeler arasında sayılan Türkiye'de, bürokrasinin öteden beri süregelen iyi niyetten uzak politikaları sebebiyle, tarımsal üretim alanında dışa bağımlı aday ülkeler arasına girerek, artık hızla üretici olma özelliğinin kaybedildiğini söyledi.

Gök, şeker pancarının Türkiye'nin stratejik tarım ürünü olması dolayısıyla, şeker sektörü üzerinde son on yıldan beri halkın kafasının karıştırılmak suretiyle bir algı operasyonu yürütüldüğünü vurgulayarak, “Çarpıtma, manipülasyon, suçlama, karalama, sansür gibi enformasyon savaşı uygulamalarıyla doğal pancar şekerinden üretilen şekerin kamuoyunda 'çok pahalı', 'beyaz zehir' gibi sahte bilgi kırıntılarıyla zihin bombardımanına tutuldu.  NBŞ lobisi  insanlara ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor.” dedi.   

Son 15 yılda pancar üreticisi sayısında ve üretilen pancar miktarında büyük düşüş yaşandığına dikkat çeken Gök, 1998 yılında 22 milyon ton olan şeker pancarı üretiminin ,2014 yılında 17 milyon tona gerilediğini, üretici sayısının da 4'te 3 oranında azaldığını ifade etti.

Mesajında Türkiye'nin yeni bir seçim sürecine adım adım yaklaştığı bu günlerde kırsal kesimde yaşayan üreticiler ve köylüler ile tarımdan geçimini sağlayanların yetersiz destek sebebiyle zor günler geçirdiğine değinen Gök, şöyle devam etti:

"Bir yandan şekerpancarı üretimine kotalar getirilmesi; öte yandan pancar üreticisinin üretimini sürdürememesi sonucu ortaya çıkacak olası şeker açığı diğer şeker üreten ülkelerden ve özellikle de AB ülkelerinden ithal edilerek kapatılacaktır. Sonuç olarak ülkemizde pancar çiftçisinden esirgenen kaynaklar AB'nin pancar, ABD ve Arjantin'in mısır üreticilerine ve çokuluslu agro-sanayi tekellerine milyarlarca liralık dövizle aktarılacak, kaybeden ürünsüz, topraksız kalan Türk çiftçisi olacaktır. Oysa ki şeker pancarı üretiminde asıl hedef, verim ve kalite ise en ideal iklim ve toprak yapısı ülkemizde bulunmaktadır. Bu sebeple topraklarımızda yetiştirilen şeker pancarında en önemli kalite göstergesi, içindeki şeker oranını ifade eden polar derecesidir. Türkiye'de üretilen şekerin polar derecesi sektörde söz sahibi olan başta Fransa, İngiltere, Almanya gibi bir çok Avrupa ülkesinden çok daha kaliteli, rantabl olmakla birlikte her geçen gün onsu yükselen altın anahtar değerindedir."  (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir