• DOLAR 32.511
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.258
  • ...

"Patates stoğuyla ilgili inceleme devam ediyor"

Bakan Canikli, "Patates stoğu yaptığı iddia edilen firmalar ne zaman açıklanacak" sorusu üzerine de stok yapmanın bir suç olduğuna işaret etti.

Müfettişlere konuyla ilgili verdiklerini anlatan Canikli, "Fiyatı etkilemek amacıyla arzı azaltıp, patatesin fiyatını yükseltmek amacıyla mı bu stok yapıldı, yoksa başka bir amaçla mı yapıldı bunu şu an bilmiyoruz" dedi.

Müfettişlerin inceleme yaptığını dile getiren Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz talimatı verdik. Suç diyebilmemiz için o bağlantının kurulması gerekiyor. Gerçekten normal olmayan bir stok politikası takip ederek, fiyatları etkilemek amacıyla böyle bir adım atmış ya da bunun içinde olmuşlarsa bu, ciddi müeyyideyi gerektiren fiildir. Bunun üzerine gideceğiz. 312 bin ton patates, hal kayıt sistemine kayıtlı olan firmaların elinde. Birkaç gün önceki rakam bu. Günden güne değişebilir. 312 bin tonluk bir stok vardı. Bu, hal kayıt sistemine beyan edilenler için geçerli. Beyan edilmeyenleri izleyemiyoruz ama yeni dönemde en kısa süre sonra sistemi çiftçi kayıt sistemiyle entegre hale getirip o açığı da kapatıp bundan sonra daha büyük oranda sadece patates değil tüm ürünlerin kayda girmesi sağlanacak."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, akla ilk olarak, "piyasaya mal vermeyerek fiyatı etkilemek" gibi bir yöntemin geldiğini vurgulayarak, "Kuvvetle muhtemel bu olayla ilgili net bir şey söyleyebilmemiz için arkadaşlarımızın raporundan sonra ortaya çıkacak sonuca bakacağız. İnceleme, araştırma devam ediyor. En kısa sürede kamuoyuyla sonuçlarını paylaşacağız" diye konuştu.

Kaynak : AA