• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Her gün 30 dakika yürüyüşle hastalıklara savaş açın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“İyi Yaşa” programı kapsamında bilgilendirmelerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı hareketsizliğin yol açtığı hastalıklara dikkat çekerek “Sağlık otoriteleri, her gün 30 dakikalık fiziksel aktivitenin, beden ve ruh sağlığının korunması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gerekli olduğunu belirtiyor” dedi.

“İyi Yaşa” programı kapsamında önerilerde bulunan Klinik Kaşıkçı özellikle masa başında çalışanları hareketsizliğe karşı uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü`nün 10 Mayıs tarihini “Sağlık İçin Hareket Et Günü” olarak belirlediğini söyleyen Kaşıkçı, Dünya Sağlık Örgütü`nün “Küresel Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Sağlık Stratejisi”, Avrupa Komisyonu`nun oluşturduğu “Beyaz Doküman”, Avrupa Birliği`nin “Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Sağlık Platformu” gibi çalışmalarından hareketle, dünyanın giderek şişmanladığına değindi.

Dünya Sağlık Örgütü “Hareket Et” Diyor

Spor  yapmanın mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonunu salgılattığını, sporun fiziksel ve ruhsal hastalıkların önlenmesinde ilk sırada geldiğini belirten Kaşıkçı, “Dünya Sağlık Örügütü, haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması beden sağlığının korunması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gerekli olduğunu belirtiyor.” dedi.

Kaşıkçı, hareketsiz yaşamın yol açtığı sağlık sorunlarını ise maddeler halinde şöyle sıraladı:

· Herhangi bir fiziksel aktivite yapmayan bir kişinin yapan kişiye göre yüzde 40 oranında daha fazla kolon ve meme kanserine yakalanma riski vardır.

· Fiziksel aktivite, Tip 2 diyabetin temel nedeni olan insülin direncini önler. Son yapılan bir çalışmaya göre bir kişinin TV başında geçirdiği her iki saat, Tip 2 diyabet riskinde yüzde 14 artış demektir.

· Düzenli fiziksel aktivite, yaşlılarda bunama riskini yüzde 50 oranında azaltmaktadır.

· “Nurses Health Study” olarak bilinen geniş kapsamlı ve uzun süreli bir çalışmaya göre haftada 3 saat veya daha fazla (günde ortalama yarım saat) egzersiz yapan kadınların kalp krizi geçirme riski yüzde 50 oranında azalmaktadır.

· Yine aynı çalışmaya göre günde en az yarım saatlik bir fiziksel aktivite içinde olan kadın ve erkeklerde inme geçirme riski yüzde 50 oranında azalmaktadır.

· Kaslar gibi kemikler de mineral içeriğini ve sağlamlığını korumak için düzenli egzersize ihtiyaç duyar. Kemik yoğunluğu, hareketsiz insanlarda daha hızlı azalır.

· Fiziksel aktivite eksikliği; kas dokusunun azalmasına, hatta yitimine yol açmaktadır. Bu da banyo yapmak, giyinmek, yemek yemek gibi en temel bedensel ihtiyaçları yalnız başına yapamamak anlamına gelmektedir.

· Fiziksel olarak aktif olmayan insanlarda depresyona yakalanma riski daha yüksektir. Egzersiz duygu dalgalanmalarını azaltarak duygusal sağlığı korur.

· Fiziksel aktivite azlığı hızlı kilo alımına neden olur. Günde bir saatlik bir yürüyüş obeziteyi yüzde 24 oranında düşürür.

· Fiziksel aktivite, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlar. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir