`Antep Kutnu Kumaşının Desteklenmesi` toplantısı düzenlendi
Türkiye`de sadece Gaziantep`te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla uzandığı bilinen Antep Kutnu Kumaşının desteklenmesi ve kutnu kumaşı tanıtım çalışmaları ile ilgili toplantı düzenlendi.
Kutnu kumaşının gelecek nesillere aktarılması ve Gaziantep`in marka ürünlerinin sayısının artırılması hedeflenen toplantı Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi`nde düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu, kutnu kumaşının desteklenmesi ve tanıtım grubunun neden kurulduğu ile ilgili bilgi verdi.
Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler vererek, “Kutnu kumaşını bu zamanda nasıl uygularız çalışması içine girdik. Özellikle ürün çeşidini artırmak konusunda çabalar sarf ettik. Bu konuda çok değerli kişilerle görüş alışverişinde bulunduk. Bu noktada Gaziantep Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandı. Yine Üniversitedeki hocalarla bir araya geldik. Bugünkü açacağımız sergi, ilk sergimiz olacak. Genelde girişimci kadınlardan oluşan bir topluluktan oluşuyoruz. Güzel bir kutnu atölyesi kurduk. Bu da bizim ikinci hedefimizdi. Şu an atölyemiz faaliyete girdi.”dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Gaziantep`in en büyük hazinelerinden birinin kutnu kumaşı olduğunu belirterek, “Niye kutnu kumaşı diye soracak olursanız, çünkü kutnu kumaşı kendiliğinden olmuyor. Özellikle Akdeniz ve Mezopotamya toprağının bereketidir. Kutnu kumaşının oluşabilmesi için bu ham maddenin burada üretilmesi lazım. Ustaların el tezgahı ile bu zenginliği buraya katması lazım. Bunların hepsi birleşerek 60 çeşit desenleriyle, geçmişten, geleneğimizden bir geleceğe doğru giderken, burada bunu modernize etmek ve geleceğe taşımak, uluslararası boyutta kutnu kumaşını taşıyabilmek ve bunu sağlayabilme gibi bir hedef ile yola çıktık.”şeklinde konuştu.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep`in en büyük zenginliklerinden birisinin yöresel ürünleri ve yöresel lezzetleri olduğunu belirterek, Kutnu kumaşının en büyük özelliğinin renklerinin doğal olması olduğunu ifade etti.
Öte yandan bu gün Hışva Hanı`nda kutnu kumaşı sergisi açılacağı belirtildi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)