• DOLAR 32.444
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2448.44
  • ...
Hemşireler sorunlarının çözülmesini bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘Hemşireler Haftası’ münasebetiyle Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Yüksel Kılıç bir basın açıklaması yayımlandı. Kılıç açıklamasında, “Hemşireler haftasını önemsiyoruz ama bir bayram coşkusu içinde hemşirelik haftasını kutlayamamanın ezikliğini de hissediyoruz.” dedi. 

Kılıç, “Hemşirelerin gece gündüz, doğu batı demeden, insan ayrımı gözetmeden sevgiyle görevlerini yapmakta oldukları gerçeğini artık herkes kabul etmeli ve sağlıkta kaliteli hizmet verebilmenin ancak ekiple mümkün olacağı ve hemşirelerin sağlık ekibinde önemli bir fonksiyonu bulunduğu gerçeği hemen her kesim tarafından kabul edilmelidir.” ifadelerini kullandı. 

“Sağlık ekibi içindeki hemşirelerin tek bir gayesi var, o da hastalarımıza daha iyi bir hizmet sunabilmektir.” diyen Kılıç, son günlerde basına da sıkça yansıyan 'sağlıkta şiddet'e de değindiği mesajında şunları ifade etti: "Sağlık çalışanlarının her biri zor şartlarda özveri ile çalışıyorlar. Elbette ki insanız ve yoğun çalışma ortamında bazen hatalarımız olabiliyor. Ama bu, şiddet için asla bir bahane olamaz. Bizlere bir kardeş gibi yardıma koşan, yaralarımızı saran başta hemşirelerimiz olmak üzere, tedavimiz için emek veren hekimlerimize ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ne olursa olsun asla tasvip etmiyoruz.” 

1954 yılında çıkarılan 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu, hemşirenin değişen ve yapmakta olduğu rol ve işlevlerini kapsamıyor diyen Kılıç, Avrupa Birliği süreciyle birlikte hızla uyum yasaları çıkarılırken hemşirelik yasasının gündemde olmaması ve çıkan yasaların da sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.  

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kadronun yarısından bile az sayıda hemşire ile sağlık hizmetlerinin yürütüldüğünü ifade eden Kılıç, özellikle özel hastanelerde hemşire açığının zirveye tırmandığına dikkat çekti. 

“Hemşirelik mesleğinin önemli bir sorunu da branşlaşma (Ameliyathane hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği, onkoloji hemşireliği vb.) yapamamalarıdır.” diyen Kılıç, “Yıllarca onkoloji hemşireliği yapmış hemşireler ve eğitim almış hemşireler çok farklı alanlarda çalıştırılabilmektedir. Bu hemşirelik mesleğini olumsuz yönde etkilemektedir.” İfadelerini kullandı. 

“Hemşirelik mesleği bu sorunları yaşarken toplum kaliteli hemşirelik bakımı alamamakta, sağlık hedeflerine ulaşmada hemşirelik potansiyeli değerlendirilememektedir.” diyen Kılıç, “Bu duygu ve düşünceler içinde tüm hemşirelerimizin "Hemşireler Günü"nü candan kutluyorum.” dedi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir