• DOLAR 32.443
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2441.89
  • ...
İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı 2. Dünya Harbi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

8 Mayıs 1945 tarihe, 20. yüzyılda yaşanan iki büyük savaştan biri olan 2. Dünya Savaşı’nın, Almanya’nın teslim olmasıyla sona erdiği gün olarak geçti. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği savaşın faturası ağır olurken bugün bile hâlâ kimi bölgelerde etkileri devam ediyor.

1939 yılında başlayan ve 6 yıl süren Müttefik Devletler (Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD ve Fransa) ile Mihver Devletler (Almanya, İtalya ve Japonya) arasında yaşanan 2. Dünya Savaşı, kimi kaynaklara göre 70 kimi kaynaklara göre de 50 milyon insanın hayatına mal oldu. Dünya coğrafyasının yerle bir edildiği bu küresel savaşa dünya devletlerinin çoğu katıldı.

100 milyondan fazla askerin dâhil olduğu savaş, dünya tarihinin en büyük savaşıdır. Savaşın önemli katılımcıları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askeri kaynak farklılığı gözetmeksizin ve hatta nükleer silahları bile bu savaşta kullanmışlardır. Nitekim Amerika tarafından Hiroşima’da kullanılan atom bombası sonucu on binlerce insan hayatını kaybetmişti.

Dünyanın en kanlı savaşının başlama tarihi olarak Almanya'nın Polonya'yı işgal ettiği 1 Eylül 1939 kabul ediliyor.

Sovyetler Birliği ve Polonya kuvvetlerinin Berlin’i ele geçirmesinden sonra, Almanya'nın 8 Mayıs 1945'te koşulsuz teslimiyetiyle birlikte Avrupa’da savaş sona erdi. Asya'da devam eden savaş ise Amerika tarafından 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima’ya atılan atom bombasının ardından 15 Ağustos 1945 tarihinde Japonya’nın teslim olmayı kabul etmesiyle sona erdi.

İnsanlık tarihine kanlı savaşlar yaşatan ‘Batı Medeniyeti’ adına bu savaş ne ilkti ne son olmuştu. Batı o günden bugüne emperyalist kimlikli savaşlarını farklı konseptlerde sürdürdü.

Dünyada yaşanan tüm savaşların perde gerisinde olan batı emperyalizmi hâlâ milyonlarca insanın kanını akıtmaya coğrafyalarını alt üst etmeye devam ediyor.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra parsellenen toprakların ardından hegemonyasını daha da artırmak isteyen Batı, o günden bugüne farklı bir cephede, özellikle İslam coğrafyasında tüm silah gücüyle başlatmış olduğu savaşa devam ediyor. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir