• DOLAR 32.575
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2458.984
  • ...
Gaziantep`in 50 yıllık su sorunu çözülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in su ihtiyacının üç kaynaktan karşılandığı belirten GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, bu kaynakların Kartalkaya Barajı, Mizmilli ve su kuyuları olduğunu söyledi.

Kartalkaya`dan gelen suların Başpınar'da Organize Sanayideki depolarda bekletildiğini açıklayan Sönmezler, 100 bin ton kapasitesi sahip olan deponun Türkiye'nin en büyük su deposu özelliğini taşıdığını söyledi.

Suyun Başpınar`daki depodan Hacıbaba depolarına aktarıldığını, orada çeşitli biyolojik ve kimyevi işlemlerden sonra şehre içme ve barınma ihtiyaçları için verildiğini belirten Sönmezler, “Bizim sularımızı herkes istediği yerden, musluktan gönül rahatlığı ile içebilir. Çünkü bunun testlerini biz her daim yapıyoruz. Suyumuz hem kaliteli, hem de lezzetlidir.”şeklinde konuştu.

GASKİ olarak esas sıkıntılarının suyun kendilerine maliyet olarak diğer illere göre daha yüksek bir fiyata mal olduğunu belirten Sönmezler, suyu aldıkları kaynakların kot olarak düşük olduğunu ve suyu taşımak için mecburen elektrik kullandıklarını söyledi.

Bu durumun suyun maliyetini yükselttiğini belirten Sönmezler, “Geçen Eylül ayında ödediğimiz elektrik faturası eski para ile 9 trilyon TL`dir. Bu korkunç bir gider. Şöyle düşünün bu 100 trilyon TL yatırıma dönüşse Gaziantep nasıl olur? Fiyatlar yarı yarıya düşer.”şeklinde konuştu.

Düzbağ Baraj Projesi`nin rüyalarını süsleyen bir proje olduğunu belirten Sönmezler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Düzbağ Baraj Projesi, Aksu Gölü`nden yani Gölbaşı ve aşılmaz denilen Nurhak dağlarının aşılarak Gaziantep'e su getirilecek dev proje. Burada devletimiz barajı yapacak, biz ise suyu Gaziantep'e taşıyacağız. Üstelik kot farkı yüksekte olduğu için tek kuruş enerji maliyeti olmadan Gaziantep'e suyu akıtacağız. Çünkü oranın kotu 1030 metre yükseklikte. Bu proje ile ilgili çalışmalar yapıldı ve yüklenici firmalarla anlaşma sağlandı, imzalar atıldı. Altı ay içerisinde borular döşenmeye başlanacak.”

GASKİ olarak tüm ilçe ve beldelerde alt yapı çalışmalarının devam ettiğini aktaran Sönmezler, şu anda yeni büyükşehir yasası ile birlikte tüm ilçelere hizmet seferberliği başlattıklarını söyledi.

Sönmezler, “Hedefimiz Gaziantep şehir merkezindeki su, kanalizasyon, şebeke ne ise tüm ilçe ve köylerimizin de aynı durumda olması.” şeklinde konuştu. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir