• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Astım sigara içen ailelerde daha fazla görülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sigara dumanının nöbeti başlatıcı en önemli etken olduğu astım, sigara içen ailelerin çocuklarında çok daha sık görülen bir hastalık. 5 Mayıs Dünya Astım Günü çerçevesinde toplumu, astım konusunda bilinçlenmeye çağıran uzmanlar astımın, belirtilerinin çok keskin olmaması dolayısıyla pek dikkate alınmadığını ancak mutlaka sürekli tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, grip, nezle, alerji ve bronşit hastalıklarıyla karıştırılmaması gerektiğini vurguluyorlar.

Türkiye’de astıma yakalanma oranının yüzde 5-10 aralığında değiştiğini belirten uzmanlar, önemsiz gibi görünse de, aslında son derece ciddi bir oran olduğunu ifade ediyorlar. 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayındır Hastanesi İçerenköy ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu, astım teşhisinde doktor hasta işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, astım kelimesinin hastaları çok ürküttüğünü ve bu tanıyı kabul etmekten kaçındıklarını belirtti.  

Astım belirtilerinin insandan insana değiştiğini ifade eden Çelikoğlu, “Hatta aynı insanda farklı zamanlarda değişik belirtiler gösterebilir. Astım belirtileri kısa veya uzun bir süre devam ettikten sonra kaybolur. Belirtililerin görüldüğü dönemlere astım krizi veya astım nöbeti adı verilir. Nöbetler arasında şikâyetler bulunmaz. Doktor astımın çoğu zaman çok hafif seyrettiğini ve başarı ile kontrol altına alınabildiğini hastasına iyice açıklamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Çelikoğlu aşağıdaki belirtilerin olması durumunda doktora başvurulması gerektiğini vurguladı:

Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri

Göğüste sıkışma hissi

Durup dururken nefes sıkışması

Art arda öksürük

Hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük

Hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra nefes daralması

Geceleri devamlı öksürük

Bu belirtilerin bir veya birden fazlasının gece uykudan uyandırması

Doktora düzenli olarak kontrole gidilmesi gerektiğini belirten Çelikoğlu, “Astım belirtileri zamanla değişebilir. Astım nöbetlerini başlatan etkenler de değişebilir. Çeşitli ilaçların kullanımı ve ilaçların düzenli olarak değişmesi gerekebilir. Bu nedenle doktorunuzla düzenli bir şekilde irtibat halinde olmanız astımınızın kontrolünde çok önemlidir. Astım ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği gibi alınız. Kendinizi sağlıklı bile hissetseniz ilaçlarınızı kullanmaya devam edin. Bu sayede solunum problemleri ortaya çıkmadan önlenir. Astım hastaları, evin içinde veya çalıştığı yerde sigara içilmesine asla müsaade etmemelidir.” dedi.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir