• DOLAR 32.468
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2438.031
  • ...
Milletvekillerinin % 50`si Değişecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti`de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, 12 Haziran seçimlerinde partinin önde gelen isimlerinin listelerde olmayacağı uyarısında bulunmasının ardından yeniden aday gösterilmeyecek milletvekillerin kimler olacağı merakla beklenmeye başlandı. AK Parti`de 2007 yılı seçimlerinde 155 milletvekili liste dışı kalmıştı. AK Parti`nin 12 Haziran seçimlerinde de liste dışı kalacak milletvekili sayısının bu rakamın altında olmayacağı tahmin ediliyor.

CHP`de 29 ilde yapılan ön seçimlerde mevcut milletvekillerinin geride kalması, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu`nun kendi ekibinin seçilmesini isteyecek olmasından dolayı CHP`de mevcut milletvekillerin büyük çoğunluğunun liste dışı kalması bekleniyor. CHP`de en az 70 milletvekilinin liste dışı kalacağı tahmin ediliyor.

BDP`nin de mevcut milletvekillerinin en az yarısını aday göstermeyeceği yönünde kamuoyuna bilgiler yansırken, MHP`de ise kimlerin aday gösterilmeyeceği belli değil. MHP ise adaylık sürecinin belirlenmesinde basına en kapalı parti durumunda bulunuyor. MHP`de yeni isim olarak sadece Ergenekon davasından dolayı cezaevinde bulunan Engin Alan`ın aday gösterileceği açıklanmıştı.

SON İKİ DÖNEM DEĞİŞİM ORANI YÜKSEK

Meclis`te en fazla milletvekilinin değişiminin yaşandığı dönem 3 Kasım 2002 seçimleri oldu. AK Parti, ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 34.43 oy alarak 365 milletvekili çıkarmıştı. Meclis`te bulunmayan CHP, yüzde 19.41 oy alarak Meclis`te 177 sandalyenin sahibi olmuştu. Diğer partiler yüzde 10 barajından dolayı milletvekili çıkaramadığı için milletvekillerinin yüzde 89.09`u yenilenmişti. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde ise AK Parti ve CHP`ye ek olarak MHP, Meclis`e giren parti oldu. BDP ise bağımsızların katılmasıyla Meclis`te grup kuran parti olmuştu. 2007 yılı seçimlerinde parlamentonun yüzde 67.45`i değişmişti.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir