EHAD`tan `Dünya Hafızlar Haftası` mesajı
Van`da faaliyetlerini sürdüren Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD) "Dünya Hafızlar Haftası " nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD) öncülüğünde, Recep ayının ilk haftasına denk gelen “Dünya Hafızlar Haftası” nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Kur`an`ın hem lafzını hem ahkâmını muhafaza eden ‘İdeal Hafız`a vurgu yapıldı.
EHAD adına basın açıklamasını yapan 10. Bölge Başkanı Mehmet Arif Taşdemir, İslam dininin hafızlara çok değer verdiğini vurguladı. Taşdemir, “Kur'an-ı Kerim'i baştan sona kadar bütün ayetlerini ezberleyen ve yaşayan hafızlardır.” dedi.
Kur`an`ı ezberleme mahiyetinde pek çok hadislerin olduğunu ifade eden Taşdemir, “Resulullah (sav) kendisine vahyolunan ayetleri hem kendisi ezberlemiş hem ashabına ezberletmiş böylece hafızlığın temellerini atarak ilk hafız olma payesine erişmişlerdir. Resulullah (sav) hem kendi döneminde hem de sonraki dönemlerde Kur'an'a olan ilgileri taze tutmak maksadıyla Kur'an öğrenme ve öğretmenin faziletiyle alakalı birçok hadis buyurmuştur. Hafızlık hususunda Resulullah (sav)`in teşvikleri de elbette dikkate değerdir. ‘Sizin en hayırlınız Kur`an`ı öğrenen ve öğreteninizdir` , ‘Ümmetimin en şereflileri Kur`an`ı ezberleyenlerdir` şeklindeki örneğini arttırabiliriz” şeklinde konuştu.
“İslam ülkesinde hafızlık yaygın bir şekilde devam ediyor”
İslam ülkeleri arasında hafızlığın hızla artığına dikkat çeken Taşdemir, “Kur'an'ı ezberleme ve öğrenip, öğretme noktasında adeta ashap birbiriyle yarışmış hafızlık ümmet içinde adeta gelenek haline gelmiştir. Günümüzde de hem ülkemizde hem de birçok İslam ülkesinde hafızlık, ümmet arasında yaygın bir şekilde devam etmektedir.” diye konuştu.
Taşdemir, “Kur'an hıfzı diğer kutsal kitaplara, hafızlık ise diğer peygamber ümmetlerine nasip olmayan bir haslettir. Bu da Kur'an'ın icaz vecihlerinden biridir. Kur'an'ı ezberleyen hafızların bu özellikleri ferdi ve toplumsal hayatta birçok açıdan onları önemli kılmıştır. 14 asırdır olduğu gibi bundan sonra da Kur'an'ın canlı şahitleri olarak hem İslam`ı hem Kur'an'ı nesilden nesile aktaracaklardır. Hafızlar var oldukça Allah Teâlâ`nın ‘Onu biz indirdik koruyacak olan da biziz` ayetinin hükmü baki kalacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Hafızlık ümmeti ciddi bir sorumluluktan kurtarmaktadır”
Toplum içinde hafızlığın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Taşdemir, “Kişinin namazlarda kıraati yerine getirecek kadar Kur`an`dan ezberinin olması farz-ı ayndır. Kur`an`ın tamamını ezberlemeyi ise âlimlerimiz farz-ı kifaye olarak değerlendirmişler ve tevatür adedine varan bir kalabalık tarafından bu vazife yerine getirilirse, diğer Müslümanlardan sorumluluk kalkar, aksi durumda ‘Müslümanların tamamı günahkâr` olur, demişlerdir. Bu nedenle hafızlık aynı zamanda ümmeti ciddi bir sorumluluktan kurtarmaktadır. O halde bu nebevi sünneti sürdürmeye onun (sav) ümmetinin bu nesildeki temsilcileri olarak bizler gayret etmeliyiz.” dedi.
“İlim tahsile etmek isteyen hafızlık ile başlasın”
Kişinin ilim öğrenmeye başlamadan önce Kur`an`ı ezberlemesini tavsiye eden Taşdemir, “İslam âlimlerinin özellikle üzerinde durdukları hususlardan biri de ilim tahsiline niyet eden talebenin önce hafızlık yaparak ilme başlamaları gerektiğidir. Nitekim Müslümanlara ait hemen bütün biyografilerde onların tahsil hayatına Kur`an`ı öğrenerek veya ezberleyerek başladıkları bilinmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Taşdemir, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Elbette Kur`an`ın muhafazası açısından ferdî bir vazife olarak bu da önemlidir ancak yeterli değildir. Olması gereken, Kur`an`a hafızasında sağlam bir ezber ile hâkim olduktan hemen sonra, en az bir o kadar önemli olan Kur`an`ın anlamı ve ahkâmına dair bize hitabını anlamak üzere gereklidir. Kur`an`ın hem lafzını hem ahkâmını muhafaza eden, ‘İdeal Hafız` böylece ortaya çıkmış olacaktır.”
Son olarak Taşdemir, “Mübarek üç aylarınızı ve Dünya Hafızlar Haftanızı tebrik ederim.” diyerek konuşmasına son verdi. (İLKHA)