• DOLAR 35.494
  • EURO 36.432
  • ALTIN 3045.52
  • ...
Paralel Yapı operasyonlarının "kaçakları"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Paralel Yapıyla mücadele kapsamında hakkında yakalama kararı alınan aralarında Emre Uslu'nun da yer aldığı bazı kişiler yurt dışında bulunuyor.

ANKARA: Paralel Yapıyla mücadele kapsamında farklı illerde farklı operasyonlar yürütülürken, hakkında tutuklama kararı alınan aralarında Emre Uslu'nun da yer aldığı bazı kişiler yurt dışında bulunuyor.

İddianamelere de "Fetullahçı Terör Örgütü" olarak yansıyan Paralel Yapıya karşı yürütülen mücadele sürüyor.

Örgütün bir numaralı ismi olan Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı bulunuyor.

İstanbul merkezli ''Paralel Yapı'' soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen hakkında, "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma", "Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etmiş, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın talebi üzerine Gülen hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Daha sonra Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması gündeme gelmişti. Bu konudaki hukuki süreç devam ediyor.

"Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen soruşturmada da "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal ve askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen emniyet fezlekesinde Fetullah Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Eski polis Emre Uslu, Gültekin Avcı ve eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 79 kişiye de şüpheli olarak yer verildi. Yurt dışındaki Gülen ile Uslu hakkında yakalama kararı alındı.

Fezlekede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile çok sayıda bakan, bürokrat ve akademisyenin de olduğu 101 kişi ''müşteki-mağdur'' olarak yer buldu.

Ayrıca farklı kurumlarda yapılanan paralel örgüte karşı yeni soruşturmalar ve operasyonlar başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davanın 13 sanığından dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, dönemin Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Emniyet Amiri Serhat Demir ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Enes Çiğci halen firari durumda bulunuyor.

Bir süre firar eden sanıklardan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ve suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru İlker Usta daha önce Romanya'da yakalanarak, Türkiye'ye getirilmişti.

KPSS'de 13 kaçak

KPSS'deki usulsüzlük iddialarına yönelik ilk operasyonda 83 kişiden Fetullah Gülen dahil 7'sinin yurt dışında firari olduğu belirlendi. KPSS sorularının çalınmasında "kilit" konumda oldukları belirtilen S.Y, H.S, Z.T, İ.T, C.K ve B.K'nın yurt dışına çıktığı tespit edildi.

KPSS'deki usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturmanın ikinci etabında ise hakkında gözaltı kararı alınan 78 sanıktan 4'ünün yurtdışında bulunduğu, 2'sinin ise yurtiçinde firari durumda olduğu öğrenildi. Soruşturmaları haber alarak yurtdışına çıkan zanlılar arasında bir üniversitenin rektörü olan Ş.A.T. ile R.Ş, F.K. ve B.B'de bulunuyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, kamu kurum ve kuruluşlarındaki önemli kişilerin, farklı isimler üzerinden alınan kararlarla dinlendikleri iddiasıyla yürütülen "usulsüz dinleme" soruşturması kapsamında da 54 şüpheli hakkında iddianame düzenlenmişti. Şüphelilerden suç tarihinde emniyet müdürleri Zeki Güven, Serkan Sözen, başkomiserler Şükrü Bahşi, Ali Temel, Erhan Ülker, komiser Erhan Solak'a ulaşılamadı.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir