• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Havalar Isınıyor, Keneye Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Balcı, bu aydan itibaren havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte doğada kenelerin görünmeye başlayacağından, vatandaşların daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kırsalda tarla ve bağ işlerinin başladığını, vatandaşların piknik yapmak için kırlara gittiğini belirten Dr. Balcı, "KKKA Hastalığı, Hyalomma kenesinin ısırmasıyla bulaşan ve erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde öldürücü boyutlara ulaşan bir hastalıktır. KKKA ilk defa Kırım`da gözlenmiş olup, daha sonraları tüm dünyaya ve ülkemize yayılmıştır. Türkiye`de KKKA vektörünün yayılış alanları genellikle Nisan ayında başlar ve Ekim ayına kadar sürer. Bunun nedeni, hastalığın taşıyıcısı olan kenelerin yaz mevsiminde aktif olmasıdır. Aynı zamanda insanların kenelerle karşılaşması da bu dönemde artar." dedi.

Vücuda yapışan kenenin, en kısa süre içerisinde çıkartılması gerektiğinin altını çizen Dr. Balcı, şöyle konuştu: "Hastalığın kuluçka süresi, kene tarafından ısırılma durumunda genellikle 1 ile 3 gün, en fazla 9 gündür. Enfekte kan, doku veya vücut sıvısına temas durumunda ise 5-6 gün, en fazla 13 gündür. Kuluçka süresini takiben klinik belirtiler görülür.

KKKA`nin klinik belirtileri sıklıkla ani başlayan, ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, ışıktan etkilenme ve bunların yanında kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, duygu-durum değişiklikleri olabilir. Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu ise yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür."

Tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşan vatandaşların, kene ile daha sık karşılaşabileceğine dikkat çeken Dr. Balcı, "Bu nedenle vatandaşlarımız araziye çalışmaya giderken, kenenin rahatlıkla görülebileceği açık renkli ve kenenin vücuda girmesini engelleyecek giysiler giymeli. Pantolon paçalarını çoraplarının içine koymalı. Akşam eve döndüğünde mutlaka vücudunu kontrol etmeli. Kene yapıştıysa kendi çıkartabiliyorsa çıkartmalı, yoksa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli. Vatandaşımız keneyi kendi çıkarmışsa dahi, sağlık kuruluşuna müracaat ederek takibini yaptırması gerekir." şeklinde konuştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir