AB`nin 30 yıllık başarısızlık hikayesi: Yabancı göçmenler
Akdeniz`in Libya açıklarında 800`den fazla yabancı göçmenin hayatını kaybetmesiyle Avrupa, göçmen politikalarında başarısız olmakla suçlanıyor.
Libya açıklarında geçen hafta sonu 800'den fazla yabancı göçmeni taşıyan bir teknenin batması sonucu yaşanan trajedi ve Avrupa Birliği'nin yürüttüğü göçmen ve sığınmacı politikaları konusunda AA muhabirine konuşan Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Uzmanı Matthieu Tardis, Akdeniz'de yaşananlardan Avrupa'yı sorumlu tuttu.
Yaşanan dramın arkasında Avrupa'nın uzun yıllardır yürüttüğü etkisiz politikaların yattığını belirten Tardis, "Akdeniz'de 800'den fazla kişinin göz göre göre can vermesi Avrupa'nın 30 yıldır yürüttüğü politikaların ne kadar başarısız olduğunun kanıtıdır. Başarısızlığın temelinde Avrupa'nın mülteci sorununu Avrupa düzeyinde çözmekteki isteksizliği yatmaktadır" ifadelerini kullandı.
Fransız uzman, sadece bu yıl bin 600'den fazla yabancı göçmenin Akdeniz'de can verdiğini hatırlatarak alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dikkati çekti.
Yabancı göçmen sorununda Avrupa'nın İtalya'yı da yalnız bıraktığının altını çizen Tardis, İtalya'nın tek başına yürüttüğü Mare Nostrum operasyonunun, Avrupa'yla yürütülen Triton operasyonundan daha etkili olduğuna işaret etti.
"Okyanusta bir damlaya tekabül ediyor"
Tardis, bu yıl haziran ayında Schengen Antlaşması'nın 30. yılının kutlanacağına dikkati çekerek, "AB içinde serbest seyahat etmeyi öngören bu antlaşmanın göçmen sorununa bir çözüm bulması gerekiyor" yorumunda bulundu.
Brüksel'de yabancı göçmenlerle ilgili yapılacak olağanüstü AB zirvesinde ise olayın mağduru ülkelere ve mültecilere yaptırım uygulanmasının ötesine geçilmesi gerektiğini söyleyen Tardis, bu bağlamda Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusundaki yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtti.
Tardis, "Artık AB'nin, başta Türkiye'ye olmak üzere Lübnan ve Ürdün'e sığınan Suriyeli mültecilerle ilgili yükü paylaşması gerekiyor. Alınan önlemler kapsamında yalnızca 50 bin mülteci AB ülkelerine kabul edildi. Bu koca bir okyanusta bir damlaya tekabül ediyor" dedi.
Mare Nostrum operasyonu
AB dışişleri bakanları haftasonu yaşanan faciadan sonra Akdeniz'deki tekne facialarının tekrarını önleyecek tedbirleri Lüksemburg'da görüşmüştü. AB üyelerinin değerlendirdiği öneriler arasında sığınmacıların hayatlarını denizde riske atmamaları için Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde kamplar açılması ve AB Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı'nın (Frontex) Akdeniz'deki Triton sınır kontrol operasyonunun kapsamının genişletilmesi de bulunuyor.
Kasım 2014'te 2,9 milyon avro aylık bütçeyle başlayan Triton operasyonunda Akdeniz'de yaklaşık 6 ayda 24 binden fazla göçmen kurtarıldı. Buna karşılık Triton'un başlamasıyla faaliyeti sonlandırılan, İtalya öncülüğündeki daha geniş kapsamlı Mare Nostrum operasyonunda bir yılda 140 binden fazla yabancı göçmen kurtarılmıştı.
Mare Nostrum operasyonunun, aylık 9 milyon avroluk maliyeti ve düzensiz göçü teşvik ettiği gerekçeleriyle sonlandırılması insan hakları örgütlerinin eleştirilerine neden oluyor.
AA