• DOLAR 35.519
  • EURO 36.631
  • ALTIN 3053.54
  • ...
Uzmanlar kalp krizine karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birçok önemli hastalığın temel kaynağı olan kalp krizine karşı önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, beslenme ve günlük yaşama dikkat edilmediği sürece kalp krizi riskinin çok yüksek olacağını belirterek sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak kontrollerin yapılması gerektiği vurgusunda bulundu.

Kalp krizlerinin dörtte birinin belirti göstermeden meydana geldiğini dile getiren Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doktor Gökmen Bellur, kalp krizi belirtilerinin önemi hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

“Kalp krizi hiçbir belirti olmadan birdenbire ortaya çıkabilir”

Kalp krizinin, göğüste ağrı, yanma, sıkışma şeklinde başlayıp sol kolda serçe parmağına doğru inen ve boyna doğru yayılan bir ağrı olduğunu belirten Doktor Bellur, “Kalp krizi çok ani ve şiddetli bulgular ile başlar ve kolayca tanı konabilir. Ancak pek çok kişide olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar ve ne olduğu anlaşıldığında hasta için geç kalınmış olabilir. Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı da olabilir. Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Özelikle ileri yaşlı hastalar, diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymayabilirler ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikâyetleri ile kalp krizi geçirebilirler. Bazı hastalarda da mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir.” ifadelerini kullandı.

“Kalp krizi esnasında saniyeler dahi önemlidir”

Kalp krizinin oluştuğu esnada hastanın hemen aspirin alıp çiğnemesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Doktor Bellur, “Aspirin kanı sulandırır ve kan dolaşımı kolaylaştırır. Bu belirtilerle karşı karşıya kalındığında derhal bir yere oturup dinlenilmeli ve hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam edilmemeli, çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbin oksijen talebini daha da artıracaktır.” diye konuştu.

Doktor Bellur kalp hastalıkları açısından riskli durumların ise şunlar olduğunu belirtti:

- Sigara içmek

- Kötü kolesterol (LDL)  yüksek olması

- İyi kolesterol (HDL) düşük olması

- Diyabet hastalığı

- Obezite ve sedanter yaşam

- Erkeklerin 45, bayanların 55 yaşının üstünde olması

- Tansiyon yüksekliği

- Kötü beslenme (doymuş yağ asitlerinden zengin beslenme alışkanlığı)

Doktor Bellur kalp krizinden korunmanın üç temel noktasını da şöyle açıkladı:

1. Sigara bırakılmalı

2. Daha fazla hareket edip sedanter yaşam tarzından kurtulmalı

3. Beslenme alışkanlığına dikkat edilmeli

Kalp krizini yaşamamak için bazı tavsiyelerde de bulunan Doktor Bellur bu tavsiyeleri şu şekilde açıkladı:

- Kan kolesterolünüzü düşürün; Doymuş ve trans yağları tüketmeyin, total kolesterolü 200 mg/dL`nin altına çekin.

- Risk düzeyinize göre, LDL kolesterolü uygun seviyelere indirin. 

- HDL (iyi) kolesterol – erkeklerde 40 mg/dL kadınlarda 50 mg/dL veya üzeri, trigliseridler ise 150 mg/dL`den düşük olmalıdır. 

- Kan basıncı ile <120/80 mmHg olmalıdır.

- Diyabetiniz varsa mutlaka kontrol ettirin. Çünkü diyabetlilerde, sıklıkla mevcut olan yüksek kolesterol,  yüksek tansiyon, sigara, şişmanlık ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinedeniyle kalp damar hastalığı riski 2-4 kat artmıştır.

-  Stresi azaltın. Stres, sigara içmenize veya fazla yemenize neden olabilir.

-  Alkolü sınırlayın. Alkolün fazlası tansiyonu ve trigliserid düzeylerini yükseltir, kalpte ritim bozukluğuna neden olabilir.

Doktor Bellur kalp krizinin tekrarlanması durumunda alınması gereken tedbirleri ise şu şekilde dile getirdi:

- Sigara ve puro, pipo gibi tüm tütün kullanma alışkanlıklar terkedilmeli. 

- Kalp krizi geçiren bir kişinin tütüne devam etmesi  ikinci bir kriz riskini en az 2-3 kat artırır.

- Daha hareketli olmalısınız.

- Düzenli bir egzersiz programı ile stres ve depresyon azalır, kilonuzun, kolesterolünüzün ve tansiyonunuzun düşürülmesi kolaylaşır.

- Beslenmenize özen gösterin. Bu sayede hem daha çabuk iyileşir hem de kilonuzu kontrol altında tutar, kan kolesterol düzeyinizin ve tansiyonunuzun yükselmesini önlersiniz. “Ben nasılsa ilaç kullanıyorum, bana birşey olmaz” yanılgısına asla düşmeyin,  saydığımız yaşam tarzı değişiklikleri kalp sağlığı açısından en az ilaçlar kadar önemlidir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir