• DOLAR 34.262
  • EURO 37.631
  • ALTIN 2911.745
  • ...
DTSO'dan turizm paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15-22 Nisan Turizm Haftası kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘UNESCO Süreci-Diyarbakır Turizm Paneli’ ticaret borsası konferans salonunda gerçekleştirildi.

Panele, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Başkan Yardımcısı Mesut Altın, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aslan Bilici, DTSO meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Panelde Diyarbakır’ın turizm potansiyeli ve UNESCO adaylık süreci konusunda sunumlar gerçekleştirildi.

“5 bin 43 yatak kapasiteli iletme hizmet veriyor”

Panelin açılışında konuşan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, turizm haftasında gerçekleştirilen bu panelle Diyarbakır ekonomisine daha fazla katkı sağlamak ve farkındalık yaratmayı istediklerini belirtti.

Sayar, “Diyarbakır’ın özellikle kültür ve turizm açısından çok zengin bir kenttir. Peygamber kabirleri, sahabeleri, surları, camileri ve kiliseleri ile her inanca hitap eden kutsal ve kültürel değerlere sahip kadim bir kentte yaşamaktan mutluluk duyuyoruz. Barış süreci ile birlikte özellikle otel yatırımlarında önemli artışlar oldu. Diyarbakır genelinde 27 adet turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde 2 bin 740 yatak ve 46 adet belediye işletme belgeli konaklama tesislerinde 2 bin 303 yatak kapasiteli toplamda 5 bin 43 yatak kapasiteli işletme hizmet veriyor” dedi.

“Şehrin gelişimi barış sürecine bağlıdır”

Zincir otellerin bölgedeki turizm potansiyelini görerek yeni yatırımlara yöneldiğinin vurgulayan Sayar, “Halihazırda turizm belgesi alan 6 yeni otelin inşaatları devam ediyor. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte ek 2 bin yatak kapasitesi kente kazandırılacaktır. Diyarbakır ilimizin turizm sektörünün gelişmesinde en önemli unsur barış ortamıdır. Kalıcı barışı sağlamak için taraflardan barış konusunda ısrarcı olmalarını bekliyoruz. İçinde bulunduğumuz seçim sürecinde süreci seçim üstü görmelerini ve pratiklerinde, söylemlerinde bunu uygulamalarını bekliyoruz. Taraflar barış sürecinde samimi olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Çamilpaşa Konağı turizme açılıyor

Büyükşehir Belediyesi olarak restorasyonu tamamlanan Cemilpaşa Konağı’nın Mayıs ayı içerisinde açılışının yapılmasını planladıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ise, Zamanla Diyarbakır’ın kültürel ve mimari değerlerini gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini sözlerine söyledi.

“İçkale turizme açılacak”

UNESCO süreci ile birlikte yaklaşık iki yıldır kentte turizme dair çok önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ise şunları söyledi:

“Bu sürecin turizme olumlu katkıları olacaktır. Temmuz ayında gerçekleşecek olan oylama ile Diyarbakır surlarının ve Hevsel bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilmesini tüm kent dinamikleri olarak temenni ediyoruz. Özellikle çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır’a gelen turist sayısında gözle görülür artış oldu. Sürecin nihayete ermesiyle Diyarbakır’ın da mevcut turizm potansiyeli ile hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz. Güneydoğu ve Anadolu’nun en büyük açık hava müzesi olan İç Kale’deki restorasyonda sona gelindi. Mayıs ayı içerisinde İç Kale’nin turizme açılmasını planlıyoruz.”

Program DTSO Turizm Komisyonu Başkanı Alaaddin Tan moderatörlüğünde,Panelist Profesör Doktor Kenan Haspolat’ın ‘Tarih, inanç, kültür kenti Diyarbakır’,  DİTAV Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Avukat Göksu Aslan’ın ‘Antalya’dan Bakınca Diyarbakır’, Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı M. Kamil Türkmen’in ‘Rehber Gözüyle Bölge Turizmi’ sunumları ve Mimar Şair M. Kadri Göral’ın Diyarbakır’a özgü şiirleri ve plaket töreniyle sona erdi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir