• DOLAR 35.436
  • EURO 36.656
  • ALTIN 3093.22
  • ...
Tarladan Tabağa Güvenli Gıda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Sağlık Örgütünün kurulduğu gün olan 7 Nisan 1948 tarihinden bu yana her yıl bu günü Dünya Sağlık Günü olarak kutlanıyor.

Dünya genelinde gündeme gelen önemli halk sağlığı problemlerinin gündeme getirildiği programlarda 2015 yılı Dünya Sağlık Günü Teması için ise “Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği” olarak belirlendiği belirtildi.

Diyarbakır da  Dünya Sağlık Günü kapsamında Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği” konusunda toplumsal bilincin yükseltilmesi ve konuya ilişkin farkındalığın arttırılması için bir alışveriş merkezinde stant açıldı.

Sağlıklı besin için bilgilendirmelerin yapıldığı ve vatandaşlara el broşürlerin dağıtıldığı etkinliğe halkın gösterdiği yoğun ilgi dikkat çekti.

Düzenlenen etkinliğe Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Murat Koç, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr. Serkan Bütün, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile sağlık çalışanları katılarak destek verdi.

Açılan stantta güvenli besin hakkında halkı bilgilendiren ve bilinci beslenmenin yollarını anlatan stant görevlileri, genel olarak şu bilgilendirmede bulundu.

Güvenli besin nedir?

Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinlerdir. Güvenilir besinin elde edilebilmesi için hasattan tüketime kadar geçen tüm aşamalarda besinin çeşitli kaynaklardan kirlenmesinin önlenmesi gerekir.

Besin kirliliğine yol açan ve besin güvenliğini bozan etmenler

Besinler; bazı durumlarda fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak kirlenebilmekte ve sağlığımızı tehdit edici unsurlar haline gelebilmektedir.

Besin güvenliğini sağlama yolları

Eller düzenli olarak yıkanmalıdır. Gıdanın hazırlanması esnasında kullanılan tüm mutfak yüzeyleri, tüm mutfak aletleri, mutfaktaki kurulama bezleri düzenli olarak yıkanmalıdır.

Pişmiş ve tüketime hazır gıdalar ile çiğ gıdalar her zaman birbirinden ayrılmalıdır. Özellikle çiğ kırmızı et, kanatlı hayvan eti, deniz ürünleri ile diğer gıdalar birbirinden ayrı bulundurulmalıdır. Çiğ gıdaların el ile hazırlanması sırasında bıçak ve kesme tahtası gibi aletler kullanılmalıdır.

Özellikle kırmızı et, kanatlı hayvan eti, deniz ürünleri (balık vb.) ile yumurta iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. Çorba gibi sulu gıdaların pişirilmesinde sıcaklığın en az 70 dereceye ulaşması sağlanmalıdır.

Pişmiş gıdalar, oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Pişmiş ve kolay bozulabilen gıdalar en kısa sürede 5 derecenin altına kadar soğutulmalı ve buzdolabında saklanmalıdır. Dondurulmuş gıdalar oda sıcaklığında çözündürülmelidir. Çözülmüş olan gıdalar asla dondurulmamalıdır.

Sağlıklı olmak için içilebilir nitelikteki sular kullanılmalıdır. Özellikle çiğ tüketilecek olan taze meyve ve sebzeleri bol su ile iyice yıkanmalıdır. Üretim izni ve üretim yeri gibi etiket bilgileri bulunan ambalajlı gıdaları tercih edilmeli, son kullanma tarihi geçmiş olan gıdalar asla tüketilmemelidir.  – İLKHA



Bu haberler de ilginizi çekebilir