DÜ`de `Engelsiz Yaşam Çalıştayı` başladı
Dicle Üniversitesinde çeşitli kurumların da katılımıyla düzenlenen `Engelsiz Yaşam Çalıştayı` başladı.
Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama Araştırma Merkezi, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ‘Engelsiz Yaşam Çalıştayı` başladı.
Dicle Üniversitesi`nin ev sahipliğinde başlayan çalıştaya Vali Yardımcısı Taner Bircan, Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Profesör Doktor Sabri Eyigün, dekanlar, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Doçent Doktor Reyhan Gül Güven, engellilere sağlanan imkân ve kolaylıkların, bir toplumun gelişmişlik düzeyi ve çağdaşlığının ölçütü olmakla beraber; insana verilen değer ve önemin belirgin yansımaları olduğunu belirtti.
“Türkiye`de yaklaşık 8,5 milyon engelli bulunmaktadır”
Engellilere gösterilen anlayış ve hoşgörünün, uygar bir toplum kimliği kazanmada etkin bir rol oynadığına dikkat çeken Güven, “Türkiye genelindeki engelli birey sayısı, nüfusun yüzde 12`sini oluşturmaktadır. Dünya nüfusu içerisinde de, 650 milyona yakın engelli birey var. Günlük yaşantımızda cadde ve sokaklarda bile karşılaşmamamızın nedeni engelli kişilerin mevcut olmaması değil, bu kişilerin dış mekân kullanımlarında yaşadıkları güçlüklerdir. 2000`li yıllardan itibaren üniversitelerde engelli öğrenci birimleri kurularak bu alanda toplumsal duyarlılık yaratılarak eğitimde fırsat eşitliğine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Üniversitemizde de her geçen gün engelli bireylere sunulan olanaklar ile eğitim almaları kolaylaştırılmıştır. Yalnızca yükseköğrenim gören engelli öğrencilere değil aynı zamanda üniversitemiz dışındaki tüm engelli bireylere yönelik çalışmalar yapmaktayız” ifadelerini kullandı.
“Eğitimin tüm kanalları kullanılmalıdır”
Engelli kişilere karşı nasıl davranılması gerektiği konusunun, ilköğretimden itibaren çocuklara öğretilmesi gerektiğinin belirten Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Profesör Doktor Sabri Eyigün ise şunları söyledi:
“Öncelikle engelliye bakışın normalleşmesi, ardından da engelli kişilerin psikolojisinin iyi bilinmesi son derece önemlidir. Hangi hareketin, davranışın veya sözün onları nasıl etkilediğini bilmeden, yani onların dünyasını tanımadan engellilere yardımcı olmak zordur. Bazen yardım ettiğini zanneden kişi, onun yarasını daha da kanatacak ve derinleştirecektir”
Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Yardımcı Doçent Doktor Tamer Kutluca`nın yaptığı panele,İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürü Yeliz Yıldız Kökenek ve Slovenya Primorska Üniversitesi`nden Doktor Milan hoşta panelist olarak katıldı.
İşitme engeliler için işaret diliyle de çevirinin yapıldığı çalıştay, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğrencilerinin otizmli çocuklara yönelik eğitim materyalleri sergisinin açılışı ile devam etti.
Engelliler ve eğitim, Engelliler ve Sağlık, Engelliler ve Ulaşılabilirlik, Engelliler ve Sosyal Yaşam olmak üzere toplam da 4 başlıkta oluşturulacak çalışma odalarında, konular her yönüyle ele alınacak.
Çalıştay, 2 gün devam edecek. (İLKHA)