• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Batman'da kanser bilinçlendirme stantları açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, “1-7 Nisan Kanser Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada, Kanserin, hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu belirtti.

Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluştuğunu söyleyen Acar, "Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır.” dedi.

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası'nın, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Acar, hafta boyunca ildeki tüm sağlık kuruluşları ve ilgili kurum ve kuruluşların kanser taramaları konusunda eğitime ve uygulamalara odaklanması gerektiğini ifade etti.

Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanserlerden olduğuna dikkat çeken Acar, "Bu nedenle Batman’daki 40 yaş üstü kadınları meme kanseri, 30 yaş üstü kadınları serviks kanseri ve 50 yaş üstü kadın ve erkekleri kolorektal kanser tarama programı için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) davet ediyoruz.” dedi.  

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak eğitimin önemli bir araç olduğunun farkında olduklarını belirten Acar, "1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında kanser konusunda halkın bilinçlenmesi ve farkındalık oluşturmak amacıyla Bölge Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Batman Park AVM’de standlar açılmıştır. Bu standlarda vatandaşlara broşürler dağıtılmakta ve kanser konusunda halkın bilinçlenmesi sağlanmakta olup, bu tür etkinliklerimiz haftayla sınırlı kalmayıp yıl boyunca devam edecektir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir