"Dağıtık üretim modeline geçilmeli"
31 Mart tarihinde Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi hakkında çözüm önerisinde bulunan ENVERDER, yaşanan durumun tekrarlamasını önlemek için dağıtık üretim modeline geçilmesi gerektiğini belirtti.
Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mühendis Mustafa Uysal, 31 Mart tarihinde Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinden sonra konu ile ilgili çözüm alternatiflerini değerlendirdi.
Uysal, “İletim hatlarında yaşanan arıza sonrasında dağıtım şebekesinde aktarımlarda yaşanan sorun pek çok ilin bir süreliğine elektrikten mahrum kalmasına sebep oldu. Özellikle üretim yapan Marmara Bölgesi sanayi kesiminde bu kesintiler önemli ekonomik kayıplara neden oldu. Bu problem aslında elektriğe ne kadar bağlı olduğumuzu ve elektrik olmadan içme suyumuz, ulaştırma sistemimiz, iletişimimiz daha doğrusu hayatımızın kesintiye uğradığını gösterdi.” dedi.
“Dağıtık üretim modeline geçmeli ve özellikle lisanssız tüketimi teşvik edilmeli”
Bu durumların tekrar yaşanmaması için önerilerini de kamuoyuyla paylaşan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Uysal “Ülkemiz enerjiyi bir bölgede üretiyor, diğer bölgede kullanıyor. Enterkonnekte hatlarımız ile ilgili böyle bir sorunun yaşanması her zaman olasıdır. Ancak sorunun kısa sürede çözülmesi iletim hatlarının dengelenmesi ile ilgili sorunlar olduğunu gösterdi. TEİAŞ tarafında oluşturulan sistem hızlı cevap verme konusunda yeterli kalmadı. Bu durumun önümüzdeki dönemde tekrarlamasını önlemek için dağıtık üretim modeline geçmeli ve özellikle lisanssız tüketimi teşvik edip bölgesel sorunları kısa sürede kendi içerisinde çözebilmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“Akıllı şebekelere geçmeliyiz”
Açıklamasında altyapı programlamasının tekrar gözden geçirmesi gerektiğini de vurgulayan Uysal, şöyle devam etti: “Akıllı şebekelere geçmeliyiz. Bu kesinti esnasında, Bursa`da bir sanayi bölgemiz kesintisiz olarak çalışmalarına devam etti. Bunu kendi bünyelerinde kurdukları santral ile başardılar. Enerji arzında bu tür ekstrem durumlarda aşırı yüklemeler önlemek için yenilenebilir enerji uygulamalarının bölgesel olarak güçlendirilmesi ve bunların şebeke ile hızlı entegrasyonunun sağlanması Türkiye için önemli bir çıkış olacaktır.”
Enerji Verimliliği Derneği olarak bu tür kesintileri kayıp olarak gördüklerini de belirten Uysal, “Kayıpların azaltılması için ülkemizin önünde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, akıllı şebekeler gibi uygulamaların daha fazla değerlendirilmesi önemlidir. Bu konu ile ilgili bilgi birikimi ve potansiyel ülkemizde mevcuttur. Bu yaşanılan olaylar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere tüm kesimleri yeniden yapılanma için düşünmeye sevk edecektir.” dedi. (İLKHA)