• DOLAR 32.473
  • EURO 34.712
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Öztatar: Önce arabulucuya gidin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar; Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı İlker Koçyiğit, Hukuk İşleri genel Müdürlüğü Tetkik hakimi Ekrem Gökçe, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel ve Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım ile birlikte Mardin`deki özel bir otelde gazetecilere arabuluculuk sistemini anlattı.

Öztatar, tarafların arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişinin desteği ile çözülme yöntemine olan arabulucuğun her iki tarafın menfaatleri gereğince birbirlerine yanaşarak kendi kararlarını kendi verdikleri bir sistem olduğunu söyledi.

Taraflar kendi sorunlarını kendilerinin çözdüğünü, arabulucunu sadece yardımcı olduğunu belirten Öztatar, “Burada bir racon kesme veya bir başkanının kararı yok. Buradaki karar tamamen tarafların kararıdır.” dedi.

Mardin'de 11 arabulucunun olduğunu belirten Öztatar, yakın bir zamanda 10 kişinin daha sınava gireceğini bu sayıyı artırmak istediklerini kaydetti.

Türkiye'de 60 ilde 2 bine yakın arabulucunun olduğunu kaydeden Öztatar, “Arabuluculuk toplumsal barış projesidir.  Biz mahkemelerde husumetleri bitiremiyoruz. Hakimler olarak bir karar veriyoruz. Davayı kabul ettiğimizde davalı razı olmuyor. Davayı reddediyoruz davacı razı olmuyor. Kısmen kabul ediyoruz her iki tarafın razı olmadığı bir sonuç ortaya çıkıyor. Ayrıca Biz hakim olarak razı olup olmalarına değil adaleti sağlamaya çalışıyoruz. Arabulucuk ta ise her iki tarafında razı olduğu barışçıl ve dostane bir çözüm yöntemi bulmak. Bu husumetleri bitirmek demek. Bir tarla meselesini barışçıl bir şekilde halledemezsek, kan davalarına giden sebepler oluyor.” diye konuştu.

Bu sistemle davaların azalacağını, yargının iş yükünün hafifleyeceğini dile getiren Öztatar, vatandaşların da mahkemeye başvurmadan sorununu hukuki bir şekilde bu sistemle ve çok kısa bir sürede çözebileceklerini söyledi.

Öztatar, “Türkiye barolar birliğinde bir karar aldık. Bütün Avukat arkadaşlarımız artık müvekkillerini dava açmadan önce arabuluculuk konusunda bilgilendirmek zorunda. Dava açmada ısrarlı ise imza atıp beni yarın sorumlu tutma avukat olarak deme zorunda bir karar alındı. Özen gösterme ve bilgi edinme. Bu çok önemli. Türkiye'deki bütün avukat arkadaşlarımızın bu saatten sonra arabulucuk konusunda müvekkillerini bilgilendirmek zorunda. Aynı zamanda diyoruz ki dava en son çaredir. Önce sorunları kendimiz barışçıl bir şekilde çözmeye çalışalım.” dedi.

Bir davanın 3 veya 5 yıl sürebildiğini ifade eden Öztatar, “Arabulucukta ise bazen bir gün bazen bir hafta sürüyor. 47 işçi ve işveren arasındaki davayı bir haftada çözdük. Bir hakim olarak ben bir haftada tensip bile yapamam. İşçi ve işveren arasındaki davalar barışçıl bir şekilde çözümlensin. İşçi de işveren de kazansın.”

Arabuluculuk sistemiyle Türkiye'de şu ana kadar 285 uyuşmazlığın çözüldüğünü, bunun 280 tanesinin anlaşma ile çözüldüğünü aktaran Öztatar, anlaşma oranındaki başarının yüzde 98 olduğunu söyledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir