Hayrat Vakfı ve Gençlik Merkezi işbirliği ile ücretsiz Osmanlıca kursu
Adana Gençlik Merkezi ve Hayrat Vakfı gençlere ücretsiz "Osmanlı Türkçesi" kursu düzenledi. Adana Gençlik Merkezi Müdür Vekili Umran Öz, Seyhan Kültür Merkezi Mehmet Akif Ersoy Salonu'nda yaklaşık 500 kişiye "Neden Osmanlıca?" konulu seminer verildiğini söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Hayrat Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen seminerde Umran Öz “Neden Osmanlıca ?” öğrenmeliyiz sorusunu cevapladıklarını belirtti.
Muş Almanağı, Adana Salnamesi ve Tarihte Bitlis isimli eserleri Osmanlıcadan Latinceye çeviren Tarih Öğretmeni Güven Alkan,“Osmanlıca sadece mezar taşlarının okunacağı bir dil değildir. Türklerin şahadet parmakları olarak yükselen bu harflerin okunması milli bir vazifedir.” diyerek Osmanlıca Türkçesi’nin önemine değindi.
Hayrat Vakfı Adana İl Temsilcisi Mustafa Tokgöz ise milletleri millet yapan ve o milleti diğer milletlerden ayrı bir millet yapan temel esaslardan birisi de o milletin kullandığı dil ve alfabesi olduğunu vurguladı.
Lisan ve yazısını kaybeden bir millet, hafızasını kaybettiğine vurgu yapan Tokgöz, konuşmasını şöyle sürdürdü; " Milli kültürümüzün temelini oluşturan eserlerimizin hemen hemen tamamı, Osmanlıcayla yazılmıştır. Halbu ki yeni neslimiz, dedesinden kalmış bir kitap veya eski bir tapu senedinin, paranın, bir çeşme kitabesi, tarihî çarşı girişi ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı olan Osmanlıca metnini okuyamadığı gibi, gerek ne anlama geldiği, gerekse estetik zevkini yudumlama imkânından mahrumdur."
Osmanlıcanın kolay bir dil olduğunu söyleyen Tokgöz," Osmanlıca öğrenmek, her şeyden önce bir gönül meselesidir. Adı geçen protokol çerçevesinde yapılacak bu kursları, severek, merakla ve anlayarak takip edebilirsek, bugüne kadar çok da yakın olamadığımız eşsiz bir kültürün, tanıdıkça daha da hayranlık uyandıran derinliklerine rahatlıkla ulaşacağız" diye konuştu.
Osmanlı Türkçesi kursunu başarı ile tamamlayanlara katılım belgesi verilecek. (İLKHA)