DÜ`de `Çevre Sorunları Çalıştayı` düzenlendi
Dicle Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde `Güney Doğu Anadolu Bölgesi Çevre Sorunları Sempozyumu/Çalıştayı` düzenlendi.
Dicle Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜÇAM) öncülüğünde, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, DİÇEV Çevre Teknolojileri Limited Şirketi ve ÇEVSAN işbirliğiyle 24-25 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Güney Doğu Anadolu Bölgesi Çevre Sorunları Sempozyumu` Çalıştayı`nın açılış programı Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy`un yanı sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Dicle Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ayşegül Jale Saraç, Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdür Yardımcısı Kemal Dağ, DÜÇAM Müdürü Profesör Doktor Kemal Güven, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
“Nüfusun sağlıklı beslenebilmesi için tarımsal üretimin yapılması gerekiyor”
Çalıştayda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, çevre sorunlarının kendisini iyice hissettirmeye başladığını ifade ederek, “Eğer önlem alınmaz ise telafisi olmayan sonuçların yaşanabilir. 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar olacağı tahmin ediyoruz. Bu nüfusun sağlıklı beslenebilmesi için tarımsal üretimin yapılması gerekiyor. Bu konuda bakanlık olarak sürdürülebilir, doğaya ve çevreye saygılı, tarladan sofraya kadar sağlıklı şartlarda gerçekleşen bir üretim zinciri planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çevreyi korumak hepimizin görevidir”
Çevre kirliliğinin nedenlerine bakıldığında dünya nüfusunun hızla artması, hızlı kentleşme ve sanayileşme gibi birçok nedenin sıralanabildiğini kaydeden Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “Bunlar gerçekleşirken maalesef çevreye ve doğal yaşama verdiğimiz zararları da beraberinde görebiliyoruz. Bunu en asgariye indirmek ve devraldığımız çevreyi bizden sonraki kuşaklara aynı şekilde aktarabilmek hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Bu konuda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalar yürütülürken üniversitelerimiz, STK`larımız ve bu konuda görev üstlenmiş kurumlarımız ile hep birlikte bir gayretin içerisindeyiz. Bu çalışmalar gerçekleşirken birçok kurum ve kuruluşun destek vermesi ve bu çalışmaları da beraber yürütmesi de büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
“Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”
Anayasanın 56`ncı maddesine bakıldığında ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir` sözünün yer aldığını hatırlatan Vali Aksoy son olarak şunları söyledi:
“Yine anayasanın devam eden maddesinde, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletin ve vatandaşın ödevi olduğu belirtilmektedir. Çevre sorunlarını sadece bir bölgenin sorunları olarak görmemeliyiz. Çevre sorunu tüm dünyanın en önemli sorunudur ve sadece bir noktayı değil birçok noktayı etkileyecek boyuttadır. Özellikle bugünkü çalıştayımızın konusu da Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğu için sempozyum, bizler açısından çok önemlidir. Çünkü biz sadece Diyarbakır`da çevre sorunlarını konuşup tartışırsak ve Diyarbakır içinde buna çözüm üretirsek eğer, çevre iller bir çözüm üretmemişse, bu bize tekrar sorun olarak yansıyacaktır.” dedi.
“Türkiye dünyanın en zengin biyolojik ülkesidir”
İnsanlığın varoluşundan bu yana çevresini her zaman kendi ihtiyaçlarına göre dizayn ettiğini belirten Dicle Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ayşegül Jale Saraç ise şunları söyledi:
“Bu süreç içerisinde de insan, çevreden, çevre de insandan etkilendi. Türkiye`nin sahip olduğu ekosistem ve HABİTAT özellikleri ile biyolojik zenginlik açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Bölgemize baktığımızda ise tablonun çok daha güzel olduğunu ve bu zenginliklerin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da üzerimize büyük sorumluluk düştüğünü söyleyebiliriz” (İLKHA)