Adıyaman Üniversitesinde keyfi muamele iddiası
Adıyaman Üniversitesi Kâhta Meslek Yüksekokulu öğrencileri, üniversite içerisinde faaliyet yapmak üzere `Öğrenci Topluluğu` kurma girişiminde bulunduklarını ancak bunun engellendiğini ileri sürerek, tepkilerini basın açıklaması ile dile getirdiler.
Yüzüncü Yıl parkında saat 16.00`da gerçekleşen basın açıklamasını Kahta Meslek Yüksel Okulu öğrencileri adına Aydın Evren okudu.
Evren basın açıklamasında şöyle konuştu: “Üniversite Rektörlüğü topluluğun kurulmasına izin vermeyip sudan bahanelerle alınan karar doğrultusunda hiçbir meslek yüksekokulunda topluluk kurulmasına izin vermediklerini belirtmiştir. Böyle bir kararın ne demokrasiyle, ne anayasayla, ne de insanlığın vicdanıyla bağdaşmadığını ve bunun tamamen bir hak kısıtlaması olduğunu halkımıza ve basına duyurmak için buraya toplanmış bulunmaktayız.
Adıyaman Üniversitesi`nin yayınlamış olduğu, ‘Öğrenci Toplulukları Yönergesi`nin maddeleri arasında ‘Meslek yüksekokullarında topluluk kurulamaz.` gibi bir maddenin olmayışı, rektörlüğün sadece kendi aldığı gayrı resmi bir karar doğrultusunda öğrencinin hakkını kısıtladığını göstermektedir. Bununla birlikte alınan bu gayrı resmi karar, ‘Öğrenci Toplulukları Yönergesiyle` tamamen çelişmektedir. Çünkü yönergenin 4. Maddesinde Adıyaman Üniversitesi, yürürlükte olan ve yeni oluşturulacak olan toplulukları desteklediği belirtilmesine rağmen, hiçbir gerekçe olmadan toplulukların kurulması engellenmektedir.” şeklinde konuştu.
Yaptığımız görüşmede Rektör Yardımcısı, toplulukların açılmasına izin vermemelerinin sebebini şöyle açıkladı: ‘Üniversitede çok sayıda topluluk mevcut. Çok sayıda topluluğun olması işimizi zorlaştırıyor. Dosyalar ve belgeler bizi çok uğraştırıyor. Bundan dolayı yeni toplulukların kurulmasına izin vermiyoruz. Sadece merkezde var olan bazı topluluklarla beraber faaliyet yürütüyoruz. Ve rektörlük olarak topluluklarla beraber çalıştığımız için, topluluğun merkezde olması gerekir.` Rektör Yardımcısının konuşmasından da anlaşılıyor ki sadece kendi belirledikleri kişilerle çalışıyorlar Bunun doğuracağı şu sorunları acaba rektörlük hesaba katmadı mı? Eğer sadece merkezde çalışıp etkinlik yapılırsa, farklı ilçelerde olan üç tane Meslek Yüksekokulu bu etkinliklerden nasıl yararlanacak? Hakeza herhangi bir alanda yeteneği olan bir öğrenci yeteneğini ne şekilde, ne aracılığıyla kullanacak.
Adıyaman Üniversitesine bağlı meslek yüksekokullarının etkinlik ve çalışmalardan mahrum bırakılması, öğrencilere yapılan büyük bir haksızlık değil midir?
Ülkemizde hiçbir üniversitede böyle bir kararın bulunmaması ilginç değil midir?
Buradan Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğüne sesleniyoruz: Toplulukların açılmasını engelleyerek üniversitenin gelişmesini ve öğrencilerin girişimciliklerini de engellemiş oluyorsunuz. Bu kadar öğrencinin hak ve özgürlüğünü kısıtlıyor, sadece kendi isteklerinizi yerine getiriyorsunuz. Aldığınız bu kararı değiştirmenizi ve yeni toplulukların kurulması noktasında insiyatifli değil, insaflı ve daha resmi hareket etmenizi istiyoruz.” (Mehmet Eren - İLKHA)