• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Batman'da engellilere yönelik konferans düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Ortopedik Engelliler Derneği tarafından Eski Kültür Merkezi Konferans Salonunda saat 11.00’de “Yeni Türkiye’de Engelliler” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Araştırmacı Yazar, Sosyolog Sevda Türküsev, Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Bahçeli ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu İstihdam ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Emel Kapanoğlu panelist olarak katıldı.

Ayrıca konferansa, Vali Azmi Çelik’in yanı sıra; kentteki bazı kurum müdürleri, engelliler ve aileleri de katıldı.

“Asıl olan birbirimizi anlamaktır”

Konferansta bir konuşma yapan Vali Çelik, gelinen aşamaya rağmen engellilerin yaşamış olduğu birçok problemin olduğunun altını çizerek, “Engellilere yönelik gelinen aşamayı takdirle karşılamamak mümkün değil. Gelinen aşama yeterli olmayabilir ama atılan adımları, sağlanan gelişmeleri göz ardı etmemek gerekir. Asıl olan birbirimizi anlamaktır. Birbirimizi anlarken de engelli olmayan kardeşlerimizin engelli kardeşlerimizi, engelli kardeşlerimizin de engelli olmayanları anlaması gerekir.” dedi.

Çelik, “Açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında engelli kardeşlerimizin dış dünyayla bağlantısını etkin bir şekilde sağlayabilmek adına yapılması gerekenlerin bir an evvel yapılarak hayata geçirilmesi son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“Engelliler istihdam edilmelidir”

Cumhuriyet döneminden günümüze kadar engellilerin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntılara değinenTürkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, gelinen nokta itibariyle engellilerin az da olsa rahatladıklarını ama bunun yeterli olmadığını ve engellilerin istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı. Engellilerin normal bireylerle aynı sınıfta olmadığını ifade eden Çelebi, engellilerin haklarının verilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Engellilerin önündeki engelleri kaldırmamak bir kul hakkıdır”

Engellilerin topluma kazandırılması gerektiğini söyleyen Sosyolog Sevda Türküsev, engellilerin sokağa çıktıkları zaman herhangi bir engelle karşılaşmaması için belediyelere çok iş düştüğüne dikkat çekti.

Engellileri düşünmenin toplumsal bir sorumluluk olduğuna işaret eden Türküsev, “Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmamak bir kul hakkıdır. Engelliler normal insanlardan önce gelmelidirler. Engellilerin var olduklarını göstermek için en önemli şey, engellilerin olduğunu topluma aşılamaktır. Toplum olarak engellilere yönelik bakış açımızı değiştirmeliyiz. Devlet ve bireyler, herkes burada kendi üzerine düşeni yapmalıdır.” diye konuştu.

Program, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Bahçeli ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu İstihdam ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Emel Kapanoğlu’nun konuyla ilgili yaptıkları konuşmanın ardından son buldu.  (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir