• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bir âlim daha hakkın rahmetine kavuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgenin âlimlerinden Molla Mücahit Beki, rahatsızlığından dolayı tedavi gördüğü hastanede hakkın rahmetine kavuştu. Bir süredir yakalandığı Akciğer kanseri hastalığından dolayı tedavi gören Beki, 75 yaşındaydı.

Bugün sabaha karşı tedavi gördüğü Elazığ ilinde vefat eden Beki, bugün öğle saatlerinde vasiyeti üzerine Bingöl merkeze bağlı Gözer(Şenik) köyünde yüzlerce seveni, dava arkadaşları ve talebeleri tarafından defnedildi. Beki`nin taziyesi Bingöl merkez Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi TOKİ camisinde kuruldu.

Molla Mücahit,  Bingöl ve değişik yerlerde bulunan medreselerde yüzlerce talebe yetiştirdi. İslami hizmetinden dolayı 12 Eylül askeri darbesinden sonra ve değişik zamanlarda devlet tarafından gözaltına alındı ve değişik eziyetlere maruz kaldı.

Seyda Molla Mücahit Beki, bütün zorluk ve sıkıntılara rağmen medreselerde öğrencilere Arapça ve İslami ilimler vermeye devam etti.   Yetiştirdiği talebeler, bölgenin değişik yerlerine giderek medrese eğitiminin yaygınlaşmasını sağladı. Bölgede saygı ve hürmet gösterilen âlimlerinden olan Beki, halk arasında meydana gelen küskünlükler ve ihtilafları çözerek devamlı insanların başvurduğu ve meselelilerini götürdüğü merci haline geldi.

“Saydamız Bingöl ve Bölge için bir değerdi”

Bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Sahap Korkutata, Bugün Bingöllün ve bölgenin Yıldızlarından bir ‘Yıldız` kaybettik, Saydamız Bingöl ve Bölge için bir değer olduğunu belirterek, “Karakolların ve mahkemelerin çözemediği ve içinden çıkamadığı sorunları çözer ve herkesin memnun olduğu bir ilim ve dava adamıydı. Allah Rahmet etsin.”dedi.

“Güzide âlimleri yetiştiren medreselere kıymet verelim”

Kuran ve Sünnet kaynaklı medreselerde okuyan böyle Seyda gibi âlimlerin ne kadar kıymetli olduğunu ifade eden Korkutata, “ böyle güzide âlimleri yetiştiren medreselere kıymet verelim. Medresede yetişen âlim ve Seydaların ne kadar değerli ve onlara ihtiyaç olduğunu şimdi anlıyoruz. Seyda gibi âlimlerin yetişebilmeleri için medrese kurumuna önem verelim. Evlatlarımızın ve toplumun geleceğini, huzurunu düşünüyorsak böyle manevi değerlerin yetişmesi lazım. İşte medresede yetişen alim ve toplumun huzur kaynağı böyle alimlerin yerini dolduracak zatların yetişmesi için medreselere yönelmemiz gerekiyor.”ifadelerini kullandı.

Âlim ve Seyda Molla Mücahit Beki`inin hayatını İlke Haber Ajansına(İLKHA) konuşan oğlu Servet Beki ise, “Babam hayatı boyunca hep İslam davası için mücadele ettiğini söyledi.

Beki, daha sonra, "Babam 194 yılında Gözer(Şenik) köyünde doğdu. Molla Muhammed`in oğludur. Babasının görev yeri nedeniyle Bingöllün Çukurca(Kurtew) köyünden Gözer(şenik) köyüne göç etmşler. Şeyh Sait Kıyamına katılan dedelerimizden Molla Mahmut nedeniyle devlet babamı pek rahat bırakmadı. Babam hayatı boyunca hep islam için çalışmıştır. Hayatı hep mücadeleyle geçmiştir. 2 yaşında annesini kaybetmiştir. Daha küçük yaşta Irak, Süriye ve Ürdün gibi ülkelerde medrese eğitimi görmüş ve uzun bir zaman değişik yerlerde medrese eğitimi vermiştir. Bingöllün Fahran köyünde yaklaşık olarak 20 yıl fahri imamlık yaptı. Oraya gelen insanlara medrese eğitimi vererek böylece yüzlerce talebe kendisinin ilminde faydalanmıştır. 1974 yılında Seyda dini hassasiyetinden dolayı devletle ters düşmüş ve aranmıştır. Bir süre dışarıda kalan Seyda tekrar Bingöl`e dönmüştür. Daha sonra Seyda 18 yıl boyunca Bayındırlık müdürlüğünde memur olarak çalışmış ve buradan emekliye ayrılmıştır. Seyda yine durmamış ve medreselerde ilim okutmaya devam etti. Ömrünün son 20 yıllında yılın beli aylarında Arabistan`a giderek ilim okutmuştur. Seyda son bir yıldır, rahatsızdı, kendisine akciğer kanseri tanısı konmuştu. Bugün tedavi gördüğü hastanede sabah karşı Allah`ın rahmetine kavuşmuştur.” Dedi. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir