• DOLAR 32.579
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2457.697
  • ...
İMO Deprem Raporunu Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Başkanı Tansel Önal ve Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Van depremiyle ilgili hazırlandıkları raporu açıklamak için basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Başkanı Tansel Önal, depremin hemen ardından İMO Diyarbakır Şubesince hem yardım hem de teknik incelemeler için çalışmalara başlandıklarını ifade ederek, bu çalışmaların 7 gün sürdüğünü söyledi.

Ünal, göçen ve ağır hasar gören binalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, hasara yol açan esas etkenlerin başında taşıyıcı sistem düzenlenmesinde yapılan hataların geldiğinin görüldüğü belirtiti.

Ünal sözlerini şöyle devam etti; "Binaların çoğunda yanal ötelemeyi sınırlayan betonarme perdelerin olmadığı veya yetersiz olduğu görüldü. Binalardan alınan numuneleri üzerinde yapılan basınç deneyleri sonucunda bu binaların beton dayanımlarının 4.7 MPa ile 15.6 MPa arasında değiştiği ve ortalama beton dayanımlarının 9 MPa olduğu görüldü. Betonda kullanılan agregaların granülometrilerinin uygun olmadığı görüldü. beton içerisinde yer yer ebatları 15 santimetreye varan taşlara rastlanmıştır. Sonuç olarak, yıkılan ve ağır hasar gören binalarda yıkıma sebep olan ana etkenin taşıyıcı sistemin yanlış düzenlenmesi olduğu kanaatine varılmıştır. Ayrıca hasar gören binalarda genel olarak kullanılan betonun uygun granülometride olmadığı, basınç dayanımlarının çok düşük olduğu ve hatta bazı binalarda betonarme betonu olarak tanımlanamayacak düzeyde betonlar kullanıldığı, donatı işçiliğinin ve montajının gerektiği gibi yapılmadığı tespit edilmiştir."

M. Salih Keskin - İLKHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir