• DOLAR 34.26
  • EURO 37.659
  • ALTIN 2912.629
  • ...
İhvan`dan Kerry`nin Esed Açıklamalarına Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Suriye İhvanı Genel Sekreteri Muhammed Hikmet Velid, İstanbul'da yaptığı basın açıklamasında, ABD'li birçok yetkilinin, "Esed'in denklem dışında kaldığı" yönündeki söylemlerini hatırlatarak, "Ancak Kerry, Esed rejimiyle müzakere edilmesi gerektiğini ifade ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamaları şaşırtıcı ve olumsuz" dedi. 

İhvan'ın da Suriye kriz için siyasi çözümü savunduğunu ifade eden Velid, "Bu bağlamda Kerry ve daha önce de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nun açıklaması şaşırtıcı. Suriye halkı, devrimi, bu yoldaki kayıplarını rejimin mevcudiyetini kabul etmek için gerçekleştirmedi. Ne İhvan ne de Suriye halkının kayıplarını takdir eden bir Suriyeli, Esed'in olduğu bir çözümü kabul eder" diye konuştu.

Velid, "Bazı yetkililerin, Kerry'nin sözlerini düzeltme zorunluluğu hissettikleri ve Kerry'nin, Esed'in kalmasını kastetmediğini" ifade ettiklerini belirterek, Kerry'e, "açıklamalarının düzeltilmemesi için daha dikkatli olması" çağrısı yaptı.

"Sadece Esed'i muhafaza etmeyip aynı zamanda Şiiliğin yayılması için çalışan İran'ı" da kınayan Velid, söz konusu çalışmaların bölgenin yararına olmayan tepkilere yol açacağını söyledi.

Türkiye'nin Suriye halkının yanında yer aldığına işaret ederek, "Türkiye milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptı" diyen Velid ayrıca Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) "İhvan'ın terör örgütü olduğu yönündeki görüşlerini" yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Kerry, hafta sonu bir Amerikan televizyon kanalına verdiği mülakatta, ABD olarak Suriye'de siyasi değişim için Esed ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esed'e, müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söylemişti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir