• DOLAR 34.277
  • EURO 37.647
  • ALTIN 2918.823
  • ...
ABD`ye Bir Suriye Cevabı da Fransa`dan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS/LONDRA - Fransa Başbakanı Manuel Valls, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e ilişkin açıklamasına üzüldüğünü belirterek, "Esed kaldığı sürece Suriye'de çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" dedi.

Canal Plus televizyonuna konuşan olan Valls, Kerry'nin Esed açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kerry'nin siyasi değişim için Esed'le müzakere etmek zorunda kalacaklarına yönelik açıklamasına üzülüp üzülmediğine dair bir soruyu cevaplayan Valls, "Evet üzüldüm. Esed binlerce insanın ölümünden sorumludur. Siyasi bir çözüm olmayacak, Esed kaldığı sürece çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" diye konuştu.

Skandal olur

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye Devlet Başkanı Esed'in koltuğunu koruyacağı bir siyasi çözümün skandal olacağı uyarısında bulundu.

AB dışişleri bakanları toplantısı için Brüksel'de bulunan Fabius, basına yaptığı açıklamada, "Çözüm Beşşar Esed'i değil rejimin kurumlarını muhafaza edecek bir siyasi dönüşüm olmalıdır. Esed'i koltuğunda tutacak başka herhangi bir çözüm kesinlikle skandal ve DAEŞ'e devasa bir hediye olur" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını vurguladı.

AA muhabirinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esed açıklamasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Bakanlık, "İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın geçen hafta söylediği gibi, Esed pozisyonunu yeniden değerlendirmedikçe, şiddete son vermedikçe ve ılımlı muhalefetle müzakere etmedikçe, Suriye rejimine yaptırım baskısı uygulamaya devam edeceğiz. Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur" açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, katıldığı bir televizyon programında Esed rejimiyle "eninde sonunda müzakere etmek zorunda olduklarını" söylemişti.

Kerry'nin "Esed'in gelip bunu yapması (müzakerelere girmesi) için uğraşıyoruz ve bunun olması için de onun üzerinde çeşitli türlerden artan baskı oluşturmak gerekebilir. Bu baskıyı meydana getirmeye yardımcı olabilecek adımları değerlendirmekte olduğumuzu insanlara çok net ifade ettik" şeklindeki sözleri ABD'nin Suriye politikasında değişiklik şeklinde algılanmış ve farklı kesimlerden tepki çekmişti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir