• DOLAR 34.275
  • EURO 37.68
  • ALTIN 2918.591
  • ...
Halepçe Katliamının 27`inci yıl dönümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hür Dava Partisi (HÜDA PA) Mardin İl Başkanı Şehmus Akman, AK Parti Mardin İl Başkanı Bahattin Uncu, DOST- Der Genel Başkanı Fesih Memiş, OHAK-DER Başkanı Burhan Hedbi, ve Din-Bir-Sen Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Mehmet Şirin Ersan ve Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım Halepçe katliamının 27. Yıldönümü nedeniyle birer açıklama yaptılar.

HÜDA PAR

Halepçe katliamını tarihe kara bir leke olarak geçtiğini belirten Hür Dava Partisi (HÜDA PA) Mardin İl Başkanı Şehmus Akman "Mazlum Kürt halkı, tarihte örneğine az rastlanır bir yöntemle katledilmişlerdir. ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki kentlerine yaşattığı soykırım ve insanlık dışı katliamın bir benzerini de batılı emperyalist güçlerin yerli piyonu zalim Saddam, Halepçe Halkına uygulamıştır." dedi.  Halepçe katliamının dünya insan hakları savunucuları tarafından görmezden gelindiğini kaydeden Akman, “İnsan hakları savunucusu kesilen başta Avrupa devletleri olmak üzere İngiltere, Rusya, Amerika ve Çin gibi dünya devletleri yapılan bu katliama her zaman olduğu gibi sessiz kalmış ve görmemezlikten gelmişlerdir.” diye konuştu.

Ak Parti

AK Parti Mardin İl Başkanı Bahattin Uncu ise Halepçe soykırımının 27. yıl dönümünde, hayatını kaybedenlere Allah`tan rahmet dileyerek acılarını paylaştı İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen ve geçtiğimiz yüzyılda insanlığa ait tüm değerlere karşı geliştirilen korkunç vahşetin 27`nci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Uncu, “16 Mart 1988 günü, Halepçe`nin kimyasal silahlarla saldırıya uğradığı ve binlerce insanın yaşamını yitirdiği kara bir tarihtir.  Bu saldırı sonucunda çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu 6 bin 357 kişi katledilmiş, 14 bin 765 kişi ağır yaralanmıştır. Katliamda kullanılan kimyasal silahların etkisi günümüze kadar devam etmiş ve bugüne kadar 40 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 60 binden fazla kişi ise sakat kalmıştır.” şeklinde konuştu.

Din-Bir-Sen

Din-Bir-Sen Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Mehmet Şirin Ersan, "Dünya tarihine bir katliam olarak geçen, insani değerlere karşı geliştirilen en korkunç vahşeti; 16 Mart 1988 Kürdistan`ın Halepçe`sinde yaşandı. İnsanlık Hiroşima ve Nagazaki benzeri bir katliama şahit oldu emperyalistlerin yetiştirdiği Baas partisinin Zalimi Saddam Hüseyin`in eliyle. Halepçe katliamının üzerinden 27 yıl geçti ama etkisi hala devam etmektedir.” dedi.

OHAK-DER

Ortadoğu Halklarının Birliğini Koruma, Kalkındırma, Strateji ve Araştırmalar Merkezi (OHAK-DER) Başkanı Burhan Hedbi, “Halepçe katliamı insanlığını yitirmemişlerin kalplerinde insanlığın kara lekesi olarak hep saklı kalacaktır.” dedi. İnsanlığın hafızasından ne Hiroşima`yı ne de Halepçe`yi silinmeyeceğine dikkat çeken Hedbi, “Halepçe katliamının sadece Saddam Hüseyin'in cesaretinin veya caniliğinin neticesi olmadığı, emperyalistlerin Ortadoğu coğrafyasındaki emellerine ulaşmak için Ortadoğu Halklarının birbirine düşman kesilmesi adına dökülen kanlara sesiz kalması hatta teşvik etmesi ve cesaret vermesi sonucu yaşandığının da bilinmesi gerekir.” diye konuştu.

DOST-DER

Halepçe katliamının yıldönümünde basın açıklaması yapan Mardin Dost Der Genel Başkanı Fesih Memiş, tüm İnsanlık adına zalimleri nefretle lanetledi. Memiş, “Bu gün; tarihin unutulmaz sayfalarından biri olarak insanlığın yeni bir trajediye tanıklık ettiği bir gündür. Halepçe; henüz yeni doğmuş çocuğuna sarılı bir şekilde can veren baba ile çocuğunu bir fotoğraf karesinde buluşturan, hafızalara kazınmış tarihe despot zalimlerin kara bir lekesi olarak geçmiştir. Halepçe katliamının yıldönümü münasebetiyle tüm yeryüzü mazlumlarına Allah`tan rahmet ve sabır diliyoruz." dedi.

Mardin Barosu

Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, Adliye Binası önünde yaptığı açıklamada, Halepçe`de yaşanan soykırımı lanetleyerek, bu tür katliamların bir daha yaşanmaması için mücadele etmenin bir insanlık borcu olduğunu söyledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir