Müslüman ve Yahudi gruplar seçimleri protesto edecek
İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu İslami hareketler ile Siyonizm karşıtı Yahudilerin oluşturduğu Neturei Karta cemaati, seçimleri boykot kararı aldı.
İsrail'deki seçimler, İslami hareketler ile Yahudi grupları seçimleri boykot etme noktasında bir araya getirdi.
İsrail içindeki faaliyet gösteren "1948 Filistin İslami Hareketi'nin Raid Salah liderliğindeki Kuzey Kanadı, Ebnau'l Beled (Vatan Evlatları) Hareketi, yeni kurulan Kifah Hareketi ve İbranice "Şehrin Muhafızları" anlamına gelen Neturei Karta cemaati seçimleri boykot ediyor.
Kifah Hareketi Genel Sekreteri Eymen Hac Yahya, "İsrail işgali altında olduğumuz için onun kurumlarını boykot etmemiz çok doğal. Üstelik yaşadığımız tecrübe de göstermiştir ki, Knesset'teki varlığımızın hiç bir faydası yok. Biz, İsrail'i, yaşadığı yönetim krizinden kurtarmak için süregelen çalışmaların bir parçası olmak istemiyoruz" dedi.
Ebnau'l Beled Hareketi de "Knesset seçimlerini boykot et, çünkü senin dışarıda kullanacağın oy daha çok ses getirecek" sloganıyla seçimleri boykot edenler arasındaki yerini aldı.
Hareketin Genel Kurul Üyesi Reca İğbariyye yaptığı yazılı açıklamada, "Seçimleri boykot etmek ilmi, tarihi ve metot olarak denenmiş bir tavırdır ve biz de seçimleri boykot edecek ve tüm sömürgeci ülkeler tarafından desteklenen 'insanların zihinlerini esir alma kampına' rağmen katılım oranını düşürmek için çalışacağız. Knesset, halkın iradesi üzerinde oynamaktadır" ifadelerini kullandı.
1948 İslami Hareketi'nin Kuzey Kanadı da seçimleri boykot eden oluşumlar arasında yer alıyor. Salah daha önce yaptığı açıklamada, Knesset'in sadece Yahudi toplumunu koruma amacına hizmet ettiğini söylemişti.
İsrail Seçim Komisyonu`nun verilerine göre 2013 yılında yapılan son seçimlerde oy kullanma hakkı olan 760 bin İsrail vatandaşı Filistinli'nin sadece yüzde 57`si oy kullandı.
Seçimlere katılımın sınırlı kalmasının gerekçesi olarak ise Filistinliler arasında yaygın olan seçimlere katılmayarak İsrail`i boykot etme” yönündeki eğilim gösteriliyor.
Arap Listesi adıyla seçime ortak girecek olan bu partiler; Hadaş (Eşitlik ve Barış İçin Demokrasi Cephesi), Birleşik Arap Listesi, Beled (Demokratik Arap Meclisi) ve Değişim İçin Arap Hareketi`nden oluşuyor.
Öte yandan Seçime tek liste ile grime kararı alan İsrail vatandaşı Filistinlilerin oluşturduğu partiler "Arap Listesi"çatısı altında 11 olan meclisteki mevcut sandalyelerini 15 veya üzerine çıkarmayı hedefliyor. Arap Listesi'ni oluşturan ve farklı ideolojik duruşları olan dört parti, daha önceki seçimlere tek başlarına girmiş ve her biri yüzde 3 civarında oy oranı elde edebilmişti.
Şu anda Knesset`teki mevcut Arap partilerinin sandalye sayısı Hadaş Partisi, Birleşik Arap Listesi ve Beled Partisi üçer milletvekili Deşim İçin Arap Hareketi ise bir milletvekili olmak üzere toplam on bir.
Ülkenin tamamının tek bir seçim bölgesi olarak kabul edildiği sistemde seçmenler, parti listesindeki herhangi bir adaya değil, Knesset`teki 120 ismin bulunduğu parti listesine oy veriyor. Hükümet kurmak için ise 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Önümüzdeki seçimlerde sandığa gidecek İsrailli Yahudilerin sayısı ise 5 milyon 900 bin olarak açıklandı.
İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonunu 1948 işgalinden sonra yurtlarında kalan İsrail vatandaşı Filistinliler oluşturuyor. Tel Aviv yönetimi, İsrail vatandaşlığı alan Filistinlileri “İsrailli Arap” olarak tanımlamayı tercih ediyor.
Filistinliler ise İsrail'i "işgal unsuru" olarak gördükleri için bu bölgeyi "1948 toprakları" şeklinde tanımlıyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık 4 milyon Filistinli yaşıyor.
Neturei Karta da boykot cephesinde
Dünya çapında İsrail karşıtı faaliyetlerde bulunan Ortodoks Yahudi cemaati Neturei Karta ise seçimleri sadece boykot etmekle kalmayıp sandık başına gitmenin Yahudi şeriatına aykırı olduğunu öne sürüyor.
Cemaatten yapılan yazılı açıklamada, Yahudilerin Knesset seçimlerine katılmasını yasaklayarak, katılacak olanların bu yasağı çiğneyeceğini dile getirdi.
AA