• DOLAR 34.546
  • EURO 36.654
  • ALTIN 2922.028
  • ...
Antep katmeri tescilleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GSO, içerisinde Antep fıstığı ve kaymak kullanılarak geleneksel özelliklere uygun olarak yapılan ve genellikle kahvaltıda yenilmesi tercih edilen Antep Katmeri’nin ‘’Coğrafi işaretini’’ almak için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) bu yılın başında başvuruda bulundu.

Coğrafi işaretin alınması durumunda, Antep Katmeri’nin standardının korunması ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağlanmış olacak, marka değeri kazandırılacak.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sanayisi ve ticaretinde çok önemli yere sahip Gaziantep’te çok çeşitli el sanatları bulunduğunu ve çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu söyledi.

Gaziantep mutfağının seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla oluştuğuna vurgu yapan Konukoğlu, “Türkiye’de bütün illeri kapsayan lezzet haritası çalışmasına göre; çeşit açısından en zengin mutfağa sahip il Gaziantep. Gaziantep mutfağı 291 çeşit yemek ve tatlıdan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan yöresel lezzetlerimizin özelliklerinin ve lezzetinin korunması, tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep Katmeri tatlısının da coğrafi işaretini almak üzere TPE’ye başvurduk.”dedi.

“Zengin yemek kültürümüz tanıtım için önemlidir”

GSO olarak, Antep Baklavasının coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB’ye başvurduklarını, dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013 yılında aldıklarını anımsatan Konukoğlu, baklavanın, Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Gaziantep ve Türkiye'nin tanıtımında yemek kültürümüzün önemli bir yer tutabileceğinin altını çizen Konukoğlu, “Ülkelerin ve şehirlerin gelişmesi artık markalarla oluyor. Türkiye’nin her ilinde meşhur ürünleri var. Yüzyıllardır bu kültür ürünleri yaşatılıyor. Bunların her biri bölgesel kalkınma için birer ekonomik fırsattır. Bütün şehirlerimizin yöresel ürünlerine sahip çıkarak markalaştırması, ekonomiye kazandırması gerekiyor.”diyerek sözlerini tamamladı.

Antep katmeri

Antep Katmeri; içerisinde Antep fıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunan bir adet yağlı yufkanın kare zarf şeklinde katlanması ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle sabahları kahvaltıda yenilmesi tercih edilir.

Antep Katmeri, diğer bölgelerde yapılan katmerden farklı olarak sadece tatlı olarak yapılır.

Hamurunda buğday unu kullanılmalıdır. İçinde fıstık bulunmalıdır. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez; Antep Katmeri’nin tatlılığı hazırlanırken içerisinde konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılması ile oluşur. İçerisine ya da üzerine tarçın, pudra şekeri, Hindistan cevizi, susam, çörekotu gibi malzemeler konulmaz. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir