Libya`da kirli senaryo
Bölünmenin eşiğine gelen Libya, Kıptilere yönelik infaz sonrası Mısır`ın saldırısına maruz kalırken, darbeci Hafter`e karşı savaşan komutanlar da kirli oyuna dikkat çekti: Ülkede IŞİD yok, bu bir senaryodur. BM`den silah alabilmek ve dünyayı bize karşı harekete geçirmek için çalışıyorlar
Doğruhaber Dış Haberler Servisi
Mısır`daki cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ile darbeci General Halife Hafter arasındaki kirli ortaklık, Muammer Kaddafi sonrası istikrar yerine kaos rüzgarlarının estiği Libya`daki karışıklığı daha da körüklüyor. Başkent Trablus dahil ülkenin büyük bölümünü kontrolü altında tutan Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar ülkenin doğusundaki Sirte ilinin Bin Cevad ilçesinde tüm hızıyla devam ediyor. Trablus`a 700 kilometre mesafedeki Bin Cevad ile Sidra şehirleri arasında oluşturulan cephe hattında sık sık çatışmalar çıkıyor. Çatışmalarda bölgenin havadan hedef alınması nedeniyle aralarında sivil yerleşim alanları, okullar, iş yerleri, bankalar ve kamuya ait binaların bulunduğu yapılar tahrip olmuş halde. Halkın can güvenliği nedeniyle terk ettiği şehir, tamamen hayalet kente dönüşmüş durumda. Kentin kontrolünü elinde bulunduran Fecr-i Libya'ya bağlı Şuruk kuvvetlerine bağlı askerler ise olası yağmalama olaylarına karşı bölgede devriye görevini sürdürüyor.
BATI MEDYASI IŞİD`İ MUM IŞIĞINDA ARIYOR
Geçtiğimiz ay 21 Mısırlı Kıpti`nin öldürülmesinin ardından Libya`daki sözde IŞİD hedeflerini bombalayan Mısır, “terörle mücadele” fikrini Hafter güçlerine kanalize etmeye çalışırken, Hafter`e karşı savaşan birliklerin komutanı General Salah el-Cebu ise IŞİD bahanesi ile ülkenin dış müdahaleye açık hale getirilmek istendiğine dikkat çekti.
Fecr-i Libya`ya bağlı 3`üncü Ordu, 2`inci Tugay Komutanı General Salah el-Cebu, Libya`ya gelen tüm yabancı basın mensuplarının ülkenin gerçek problemlerini görmek yerine mum ışığında IŞİD`i aradığını belirtti. Cebu, “Libya`da IŞİD yok, bu bir senaryodur. Karşı taraf mücadeleyi kaybetti. Tobruk hükümeti ve emekli General Halife Hafter savaşı kaybetti. Şimdi Birleşmiş Milletler`den silah alabilmek ve dünyayı bize karşı harekete geçirmek için çalışıyorlar. Ben eminim ki bu ülkede IŞİD yok. Dünya bizi Irak ve Suriye ile karıştırmasın, Libya`nın nüfusu sadece 6 milyon. Burada farklı mezhep, farklı din yok. Hepimiz aynıyız. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan görüntülere bakarsanız katliamı yapan kişilerin iyi eğitimli profesyonel askerler olduğunu görürsünüz, bunun için çok profesyonel olmanıza gerek de yok” dedi.
“PARALI ASKERLERE KARŞI SAVAŞIYORUZ”
''Tobruk hükümetinin askeri kanadıyla diyaloğa geçmek istiyoruz ama ahlaklı davranmıyorlar'' diyen Cebu, ülkedeki tüm petrol üretim merkezlerinin kontrolünü elinde bulundurmak isteyen Cidran`ın Çad, Nijerya ve Sudan gibi Afrika ülkelerinden getirilen çok sayıda paralı askerinin bulunduğunu belirtti. Cebu ayrıca, bu paralı askerlere Libya vatandaşlığı sözü verildiğini de açıkladı.
LİBYA`DA IŞİD VAR İZLENİMİ VERMEK İSTİYORLAR
Sıcak çatışmalar başlamadan önce El Kaide`ye bağlı Ensaru`ş Şeria grubu ile görüştüklerini dile getiren General Cebu, sayıları oldukça az olan bu grubun anlaşmaya razı edildiğini ancak Hafter`in Bingazi`ye saldırmasından sonra herşeyin değiştiğini söyledi. Cebu, ‘`Ensaru`ş Şeria`ya, onların istediği tarzda bir şeriat devletinin Libya`da olamayacağını söyledik. Şimdilerde Kaddafi rejimi kalıntıları, uyuşturucu kaçakçıları ve kökü dışarıda bazı gruplar, IŞİD kıyafeti giyerek Libya`da IŞİD varmış izlenimi verip hedef şaşırtmaya çalışıyor.
Önceliğimiz Halife Hafter ve İbrahim Cidran`a karşı savaşmak. Bu savaş bittikten sonra eğer varsa IŞİD`e karşı savaşırız. O zaman eminim ki tüm Libya halkı bizimle birlikte mücadele eder” ifadelerini kullandı.
ATEŞİN İÇİNDEYİZ BİZE YARDIM EDİN
“Kaddafi döneminde dünya Libya`yı bilmiyordu. Bir tek çılgın Kaddafi, onun çadırı ve saçmalıkları vardı” diyen General Salah el-Cebu, ‘`Dünya artık bize şans vermeli, Libya şimdi ateşin içerisinde, içeriden ve dışarıdan bize yardım edin bu savaşı bitirelim. Öte yandan yasadışı göçmenler konusunda İtalya`dan yardım istedik ama bize yardım etmiyorlar. Yardım yerine kendi ticaretlerini düşünüyorlar” dedi.
KADDAFİ YANLILARI IŞİD BAYRAĞI AÇTI
Çatışma bölgelerinden kaçan sivillere yardım eden kent konseyi üyesi Fadıl Muhammed, Sirte merkezli Kaddafi sempatizanlarının bölgede korku yarattığını söyleyerek bu kişilerin IŞİD bayrağı açtıklarını dile getirdi. İlk dönemlerde halkın IŞİD`in burada da varlık gösterdiğini düşünmeye başladığını belirten Muhammed, ancak yapılan araştırmanın ardından bu bayrağı Kaddafi taraftarı kişilerin açtığının tespit edildiğini kaydederek, “IŞİD üniformaları giyip burada IŞİD var izlenimi vermek istiyorlar. Bu Kaddafi yanlılarının bir senaryosu” dedi.
LİBYA'NIN SİYASİ GÖRÜNÜMÜ
Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Olayların ardından bazı milletvekillerinin, "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar devam ediyor.