• DOLAR 35.447
  • EURO 36.575
  • ALTIN 3089.61
  • ...
`100 Liranın 85 Lirası Devlete Gidiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar, "noter mühür vurdu ne yaptı ki" denildiğini, ancak 100 liralık işlem ücretinin 85 lirasının devlete gittiğini söyledi.

Tutar, noterlik hizmetleri hakkında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Değişim Projesi kapsamında Avrupa Birliğine ve günün koşullarına uygun bir noterlik kurumu oluşturmayı hedeflediklerini anlattı.

Teknolojideki gelişmelere uygun olarak noterlik işlemlerinin elektronik ortamda da arşivleneceğini, noterlik mevzuatının yenileneceğini belirten Tutar, "Noterliklerde hem fiziksel hem hizmet standartı sağlanacak. Vatandaşın her noterlikten aynı hizmeti almasına yönelik çalışmalar yapılacak. AB üyesi ülkelerin ortak bilgi ve belge paylaşımı ile ilgili olarak TNB ve noterliklerin altyapısı hazırlanacak. Mahkemelerin yükünün azaltılmasına yönelik noterliklerce yapılabilecek işlemlerle ilgili çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

Gayrimenkule ilişkin işlemlerin tapu dairelerinin yanı sıra noterliklerde de yapılması yönündeki çalışmalarına yönelik soru üzerine Tutar, tapuda hem hukuki bir sözleşme hem de tescil işleminin yapıldığını belirterek, "Sözleşme bölümünün mutlaka hukukçular eliyle düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa'da yıllardır bu şekilde yapılıyor. Gayrimenkul açısından mahkemelerdeki iş yükünü ortadan kaldıracak bir uygulamadır. Öncelikle hukuki güvenliği sağlamamız lazım" dedi.

Tutar, noterin alınmak istenen gayrimenkulle ilgili her türlü işlemleri resmi bir makam olarak yerine getireceğini anlatarak, sözleşme imzalandığı anda sorunsuz bir gayrimenkul devrinin gerçekleşeceğini, olası dolandırıcılıkların önüne geçileceğini söyledi.

Yurt dışında gayrimenkul alımlarının daha uzun sürdüğünü, hukuki işlemlerden taviz vermediğini aktaran Tutar, hukuki ve işlem güvenliğinin vazgeçilemez olduğunu kaydetti. 

Tutar, gayrimenkulde iddialı olma nedenlerinden birinin noterliklerde gerçekleştirilen araç satışında ulaştıkları seviye olduğunu belirterek, bu sistemden önce yılda 1,4 milyon araç devri gerçekleştiğini, şu anda bu rakamın geçen yıl 5 milyonu geçtiğini, çünkü işlemlerin kolaylaştığını dile getirdi.

Araçların sahiplerinin üstüne olmasının vergi mükellefiyetlerinde yüzde 90'ın üzerinde doğruluk olduğuna, mahkemelerdeki davalar da doğru kişi üzerine açıldığına işaret eden Tutar, hem yargı hem de mali açıdan önemli bir gelişmenin sağlandığını bildirdi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir