• DOLAR 34.588
  • EURO 36.185
  • ALTIN 2969.825
  • ...
"Sağlıkçıların iş bırakma eylemi halkı zor durumda bıraktı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aralarında ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Sağlık Sen, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği, Demokratik Hekim Girişimi, Ufuk Sağlık Sen, Şanlıurfa Aile Sağlığı Elemanları Derneği’nin olduğu 7 sendikanın sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümü için 2 günlük iş bırakma eylemi yapması, vatandaşı mağdur duruma düşürdü.

Doktorların greve girmesi üzerine sağlık hizmeti vermeyen hastanelerde uzun kuyruklar oluştu. Beklemelerine rağmen sağlık hizmeti almayan hasta ve hasta yakını vatandaşlar, olaya tepki gösterdi. Oğlunu tedavi ettirmek için gelen fakat doktor olmadığı için mağdur olan hasta babası İsmail Atmaca, randevu aldığı halde tedavi hizmeti almadıklarını belirterek, diğer hastaların ve hasta yakınlarının ise adeta yalvararak doktor istediklerini fakat hiçbir şeyin yapılmadığını söyledi.

Atmaca, “Oğlumun burnunda sorun vardı, Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesinde dün randevu almıştık bu gün için. Geldik ki doktorlar grevde ve hizmet verecek başka doktor yok dediler. Ben sizin greviniz yüzünden mağdur olamam kardeşim. Beni geçin buradaki halk adeta yalvarıyor ‘çocuğum hasta doktor yok mu?’ diye. Ya bu bir lütuf değil ki, mecbur bakacalar. Sorun ne diye sorduk ‘hükümet ile doktorlar arasında’ dediler. Hükümet ile doktorlar arasında her sorun olduğunda böyle yapsalar, millet bunu çekemez ki. En azında önceden bilgi verselerdi herkese ‘falan gün grev var kimse gelmesin diye’ Randevu da vermişlerdi, randevuya rağmen kayıt yok dediler” diyerek yaşanılan mağduriyeti gözler önüne serdi.

Aciller dışında sağlık hizmeti vermeyeceklerini söyleyen sağlıkçılar, halay çekerek davullu zurnalı basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Demokratik Hekim Girişimi Sözcüsü Prof. Dr. Cemalettin Dost Zeyrek, 2 gün boyunca grevde olacaklarını bildirdi.

Zeyrek, “14 Mart Sağlık Haftasındayız. Sağlığımız ve haklarımız için, halkımızın sağlığı için bu gün aciller dışında sağlık hizmeti üretmiyoruz. Sağlıkta iş güvencesinin sağlanmasını istiyoruz. Tüm sağlık çalışanlarının kadrolu olduğu güvenceli çalışma ortamı istiyoruz. Sağlıkta taşeronlaşmaya hayır diyoruz. Döner sermayenin emekliliğe de yansıtılarak çalışırken ve emeklilikte sefalet ücretini sonlandıracak güvenceli gelir, kimseye muhtaç olmadan onurumuzla yaşamak istiyoruz. Her ne adla olursa olsun 40 saatin üzerinde çalışmak istemiyoruz. Siyasiler ve yöneticiler şiddeti arttıracak söylemlerden vazgeçmelidir. Sağlık çalışanları üzerinden politika yapılmamasını istiyoruz. Grevimiz 2 gün sürecektir. Biz sağlık alanındaki tüm örgütler dayanışma içinde mücadelemizi ‘herkes için, alan için de, veren için de sağlık’ gerçekleşene dek sürdüreceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.

“İnsanların hizmet almasını engellemeye hakkımız yok”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Sağlık Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Faruk Günak, eylemi kesinlikle tasvip etmediklerini belirtti.

Günak, “Biz greve prensip olarak da karşıyız ve bu olayı tasvip etmiyoruz. İnsanların hizmet almasını engellemeye hakkımız yok. Ancak bir basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı’nın uygulamalarını protesto ettik Türkiye genelinde. Ama iş bırakma değil, düşünün köyden gelen, oradan buradan gelen randevulu hastaların mağdur olması söz konusu. Sağlık Sen olarak biz iş bırakmıyoruz ama meseleyi takip ediyoruz. Evet, sıkıntılarımız var yok değil. Ama bunu basın açıklamalarıyla, protestolarla gösterebiliriz, fakat iş bırakma insanların mağduriyetine sebep oluyor. Diğer sendikaların da haliyle iş bırakmaması lazım insanları mağdur etmeye hakkımız yok” diyerek iş bırakma konusundaki tepkisini dile getirdi. (Osman Gülebak/Hüseyin Sürmeli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir