Mehmet Akif Diyarbakır'da anıldı
Diyarbakır'da Şair Mehmet Akif Ersoy'u anma ve İstiklal Marşı'nın kabulünün 94'üncü yıldönümü münasebetiyle Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenlendi.
İstiklal marşının kabulünün 94’üncü yıldönümü münasebetiyle Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde bir etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 7’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgenaral İbrahim Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş, ve askeri erkan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gökhan Kütük, Dicle Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ayşegül Jale Saraç, Vali Yardımcıları, Bağlar ve Yenişehir Kaymakamları Dursun Balaban, Mehmet Özel, İl Emniyet Müdürü Doktor Halis Böğürcü, İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
“Mehmet Akif Milli Mücadeleye değerli katkılarda bulunmuştur”
İstiklal Marşı’nın göğüsleri kabartan bir marş olduğunu dile getiren Vali Aksoy, İstiklal Marşının bu milletin ortak sesi ve ortak vicdanı olduğunu söyledi.
Vali Aksoy, “Kurtuluş mücadelesi gibi buhranlı bir dönemde cephedeki askere cesaret, geride kalanlara sabır ve metanet veren Mehmet Akif, belki de ufukta zafer gözükmemesine rağmen büyük kararlılık, azim ve inançla İstiklal Marşı’nı kaleme almıştır. Bitmeyen savaşlar, kavgalar ve yokluklar içinde var olma mücadelesi veren Milletimizin vatansever fertlerinden biri olan Mehmet Akif'in kaleme aldığı İstiklal Marşı, bu mücadeleyi veren vatanseverlerin ruh halini yansıtarak Millette güç vermiştir.” Dedi.
“Mehmet Akif Milletin geçmişi ve gelecek belleği arasındaki büyük bir tarihi bağdır”
Mehmet Akif’in inancının ve ümidinin çok güçlü olduğunu belirten Vali Aksoy, Mehmet Akif’in fedakâr bir ilim adamı ve ateşli bir şair olduğunu söyledi.
Vali Aksoy, “Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal Marşı’nı yazdıran dönemin şartlarıyla beraber, kendi kişiliğini de değerlendirmeden tam olarak anlamamız mümkün değildir. Mütevazı, kişiliğiyle Mehmet Akif, yazdığı şiir karşısında hiçbir ücret kabul etmemiş ve altına da imzasını koymayarak önemli bir mesaj vermiştir. İstiklal Marşı’nı, şiir kitabı ‘Safahat’ adlı eserine de almamıştır. Halk da kendisine armağan edilen bu şiir karşısında Mehmet Akif'i vicdanına ve gönlüne katarak baştacı etmiştir.” dedi.
Mehmet Akif’in sadece Milli Mücadelenin en etkin fikir ve edebiyat kalemlerinden birisi olmadığını söyleyen Vali Aksoy, Akif’in aynı zamanda sosyal adalet kavramına özel önem vererek toplumun tüm sorunlarına çözüm sunan bir sosyal bilimci olduğunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Vali Aksoy son olarak; “Mehmet Akif, yaşadığı zamanın meselelerine zihin yormuştur. Gazeteci, eğitimci, mütercim, musikişinas ve vaizlik gibi görev ve sıfatlarıyla Mehmet Akif, ülkenin kuruluşuna giden yolda Milletin geçmişi ve gelecek belleği arasındaki büyük bir tarihi bağdır” şeklinde konuştu. (İLKHA)