• DOLAR 32.472
  • EURO 34.704
  • ALTIN 2436.423
  • ...
`Diyanet Müslümanları zarara uğratıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Euro`ya endeksli olarak alınan hac ücretlerinin dolara çevrilmesiyle her bir Müslümanın bin 600 TL fazla vermek zorunda kaldıklarını belirten İslami STK`lar Diyanetin bu uygulamamasının Müslümanları mağdur ettiğini belirterek bu uygulamadan vaz geçilmesini istedi.

“Diyanetten beklenen adım bu değil”

Konu ile ilgili olarak bir basın açıklaması yayımlayan Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu, Müslüman halkın hac ve umre görevinin ifası için Diyanet kurumu tarafından kolaylaştırıcı adımların atılmasını beklerken maddi anlamda olumsuz bir sonuç doğuran böylesi bir adımın atılmış olmasının kendilerini üzdüğünü belirtti.

Açıklamada, “Son yıllarda da özelikle genç nüfusun ve öğrencilerin yoğun teveccüh gösterdiği hac ve umre organizasyonlarının gitmek isteyenler için daha cazip hale getirilmesi ve kolaylaştırılması beklenirken atılan bu adımın pekte olumlu bir adım olmadığı her kesçe malumdur. Oysaki Diyanetten beklenen adım, Hac ve Umre yapmak isteyen Müslümanlar için sıkıntı durumunda olan kontenjan miktarlarını artırması ve tur organizasyonunun sayılarını artırarak daha uygun bir fiyata çekmeleri idi.” İfadeleri kullanıldı.

“10 saatlik ABD yolcusu 3 saatlik yolculuk yapan Hac yolcusunun dörtte biri kadar ödüyor”

Diyanet İşleri Başkanlığının Hac ve Umre organizasyonlarında, Müslüman halktan aldığı ulaşım, konaklama ve masraf giderlerinin normal bir seyahat oranan çok daha yüksek olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Örneğin 10 saatlik ABD yolcusunun ödediği ücret 3 saatlik bir yolculuk yapan Hac yolcusuna oranan ödediği ücretin dörtte biri kadardır.” tespitinde bulunuldu.   

Diyanet İşleri başkanlığının kutsal topraklara hacıları sadece Türk hava Yolları ile götürdüğünü, THY ile anlaşan Diyanetin bunu adeta bir tekel haline getirdiği belirtilen açıklamada, farklı hava yolları ile seyahat anlaşmasının yapılmamasının faturasının onbinlerce hacı adayından çıkarıldığı belirtildi.

“7 bin 700 TL ödemesi gereken hacılar bu değişiklikle 9360 TL ödeyecek”

Açıklamada devamla; Diyanet İşleri başkanlığı 2006 yılına kadar Hac ücretlerini Dolar üzerinde alırken Avrupa birliği para birimi Euro`nun yükselişe geçmesi ile beraber dolardan vazgeçip, avroya geçiş yaparak Müslüman halka büyük bir mağduriyet yaşatmıştı. Bu kez de 2015 yılında da Dolar`ın yükselişe geçmesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı hac ücretlerinde Euro`dan dolara çevirdi. Geçen yıl 2 bin 700 Euro olan hac normal konaklama hac ücreti bu yıl 3 bin 600 dolara çıktı. Geçen sene Mart ayında hac için yaklaşık 7 bin 700 TL ödeyen hacılar bu sene hac için 9360 TL ödeyecektir. Bundan dolayı geçen seneye göre hacılarımız 1660 lira oranında zarara uğratılmıştır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun, Müslüman halkımızın en temel dini görevlerinden Hac farizası ibadetini yerine getirmeye çalışan Müslüman halkı kazanç getirecek bir müşteri gibi değerlendirmesi doğru bir davranış değildir.” ifadeleri kullanıldı.

“Halkın menfaati için sadece Türk Lirasından karar kılın”

Sergilenen bu tavrın Diyanet Kurumuna olan güveni zedelediği uyarısında bulunulan açıklamada, “Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu olarak; Diyanet İşleri Başkanlığını çağrımız şudur; Müslüman halkımızın Hac farizasının ifası ve umre görevinin yerine getirilmesi için ücretlendirme yaparken sık  sık yabancı para birimlerini değişim ve dönüşüm uygulamasına son vermeli, yabancı para birimi yerine  ülkenin itibarı ve halkın menfaati için sadece Türk Lirasından karar kılmasını ve ücretlendirmeyi de sabit tutmasını talep ediyoruz.” talebinde bulunuldu. – İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir