• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Irak Kurdistanı, beyaz ete koyduğu ek vergiyi kaldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kurdistan Yönetiminin Habur’dan ithalatta piliç etine ton başına 290 dolar ve yumurtaya TIR başına 4 bin dolar ek vergi uygulamasıyla başlayan kriz aşıldı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, “Irak bu yıl 250 bin ton ihracat beklediğimiz bir ülke. Vergi kalkmasaydı bunun yarısını bile gerçekleştiremezdik” dedi.

Sektör ihracatı 5 yılda yüzde 358 arttı Irak Kurdistan Yönetiminin Türkiye’den beyaz et ve yumurta ithalatına ek vergi koyması endişe yaratmıştı.

Geçtiğimiz ay Irak Kurdistan Yönetiminin tarafında Habur Sınır Kapısı’nda piliç eti ihracatına ton başı 290 dolar ve yumurta ihracatına da tır başına 4 bin dolar olarak getirilen ilave vergi uygulaması sona erdi.

“Tavukçuluk sektörünün en büyük ihracat pazarı Irak’tır”

Türk tavukçuluk sektörünün en büyük ihracat pazarı olan ve geçtiğimiz yıl 433 milyon dolarlık piliç eti ve 299 milyon dolarlık da yumurta ihracatı yapılan Irak pazarında, şubat ayının son haftasında Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından Habur Sınır Kapısı’nda ilave bir vergi uygulaması getirilmişti.

“ikili görüşmeleri neticesinde sorunlar ortadan kalktı”

Bu sorunun Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ikili görüşmeleri neticesinde ortadan kalktığını dile getiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, “ Kuzey Irak’a Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre beyaz et sektörü geçen yıl 581 milyon doları tavuk eti, 55 milyon doları tavuk ayağı, 16 milyon 128 bin doları da hindi eti olmak üzere toplam 653 milyon 867 bin 206 dolarlık çiğ kanatlı eti ihracatı gerçekleştirdi.” dedi.

“250 bin ton ihracat yapmayı bekliyoruz”

İhracatının yarısından fazlasının gerçekleştirdiğini belirterek çözülen sorunun büyük bir riski ortadan kaldırdığını söyleyen Koca, “Irak bu yıl 250 bin ton ihracat yapmayı beklediğimiz bir ülke. Vergi ortadan kalkmasaydı bunu yarısını bile gerçekleştiremezdik” ifadelerini kullandı. (M.Zeki Aygur – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir